Door de Lens van Ankie: Utrecht zit bij Jesse Puts in het hart

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - "Utrecht zit hier", zegt hij, terwijl hij behoedzaam zijn hand links op zijn brede borstkas legt. We staan op de onderste kade van de Oudegracht in Utrecht. Op de achtergrond gloort het bekende pand van De Winkel van Sinkel in de enkele zonnestralen die een verwoede poging doen om tussen de dikke regendruppen door te schijnen.

Fotografische achtbaan

Hij hoeft het mij niet uit te leggen. Ik begrijp hem helemaal. Het fotograferen van sport in Utrecht heeft me al op veel bijzondere plekken gebracht. Met als een van de hoogtepunten van het jaar de fotografische
achtbaan, waarin ik me ook nu weer bevind, die me in enkele dagen van oost naar west en van noord naar zuid de meest uiteenlopende plekken van de stad laat zien. En, mij de kans geeft om in beeld te brengen wat ik zo graag wil laten zien: sport én Utrecht.
Ik ben op pad voor de Sportprijs Utrecht. Na een jaar waarin sport het midden hield tussen het najagen van Olympische dromen en het uitkomen van nachtmerries over het Griekse Alfabet is het weer tijd om Utrechtse sport en iedereen die daaraan een extra steentje van betekenis heeft bijgedragen te eren. Of beter: in het zonnetje te zetten.

Aanraakbaar

En zo krik ik in korte tijd met de buienradar in mijn hand en een volle fototas achterop mijn gefietste kilometerstand op tot cijfers die het gemiddelde van zomerse ritten in de bergen ver overtreffen. Fietsend naar al de plekken waarmee de genomineerden 'iets' hebben, snap ik hem nog beter. Utrecht is: het historische gebouw van de rechterfaculteit aan de Janskerkhof, Park Transwijk, het Tolsteegplantsoen, de Veilinghaven, de Oudegracht, Leidsche Rijn en Overvecht.
Maar het is toch vooral de aanraakbaarheid die onder je huid gaat zitten. Utrecht is net een groot dorp. Het is overzichtelijk, behapbaar. Het heeft de menselijke maat. Moeilijk om er niet van te houden. En de genomineerden: idem dito.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht