Veerkrachtig Eemland sleept zege uit het vuur in Hilversum: 'Op karakter'

AMERSFOORT - De rugbyers van Eemland hebben in de ereklasse een zwaarbevochten zege geboekt. Op bezoek bij directe concurrent Hilversum werd met 29-25 gewonnen door de ploeg uit Amersfoort.
De ploeg van RC Eemland in Hilversum
De ploeg van RC Eemland in Hilversum © RTV Utrecht
Eemland was in de eerste helft uiterst effectief. Hilversum had het betere van het spel en was constant in de aanval, maar de defensie van de Amersfoorters was sterk. Eemland kwam er zelf een paar keer uit, maar was toen wel trefzeker. Op een gegeven moment leidde de uitploeg zelfs met 24-10.
Ook in de tweede helft had Hilversum het betere van het spel, en dat resulteerde ook in een comeback van de thuisploeg. Op het eigen Sportpark Berestein kwam Hilversum terug tot 24-22 en even later zelfs op voorsprong: 24-25.
Uiteindelijk willen we kampioen worden, maar we gaan zien hoe het loopt
Joran Schoenmaker, matchwinner Eemland
Eemland toonde echter veerkracht in de laatste minuten en kwam via een score van Joran Schoenmaker weer op voorsprong. Hij tekende voor de 29-25 namens Eemland en dat was ook de eindstand.
Door de overwinning loopt Eemland, dat voor de wedstrijd vijfde stond, in de stand van de ereklasse verder uit op nummer zes Hilversum. Beide ploegen gaan elkaar later dit seizoen nog treffen in de kampioenspoule.
De tactische bespreking van RC Eemland
De tactische bespreking van RC Eemland © RTV Utrecht

Geweldig gevoel

"Het is geweldig", reageert matchwinner Joran Schoenmaker na afloop. "We hadden nog nooit gewonnen van Hilversum en we hebben keihard gewerkt. Ik heb redelijk slordig gespeeld - ik heb veel te veel tackles gemist - maar we zijn wel vooruit gekomen en dat heeft mij zeker geholpen."
Joran Schoenmaker: 'We hebben op karakter gewonnen"
Zijn winnende try was bepalend voor de einduitslag. "Ik kreeg de bal en het was een 1-op-1. Ik moest nog 50 meter. De tegenstander tikte me nog aan, maar ik kwam er toch langs. Dat voelde geweldig", beschrijft hij.
"Het was daarna nog twee of drie minuten te gaan, dus hebben we op karakter gewonnen. We zijn hard aan het werk en als we nog een keer winnen, hebben we de kampioenspoule binnen. Dat is mooi om mee te maken. Uiteindelijk willen we kampioen worden, maar we gaan zien hoe het loopt."

Fouten van Hilversum afgestraft

"Ik denk dat we de foutjes van Hilversum goed hebben afgestraft", lacht coach Sven Bulens. "En de verdediging zat goed dicht. Daar hebben we een hoop kunnen neutraliseren. Maar er zat spanning op deze wedstrijd, en dat doet wel wat dingen in het kopje."
Sven Bulens kijkt uit naar kampioenspoule: "Ik denk dat we wel een goede kans maken"
"Als je bang bent om te verliezen, dan ga je niet winnen", zegt hij, vlak voor de start van de kampioenspoule. "Je hebt straks tegen iedereen gespeeld, maar we hebben ook vijf weken rust... Hoe kom je daar straks uit? We kunnen nu wel kijken hoe een tegenstander speelt, qua tactiek."
"Ik denk dat we wel een goede kans maken. Maar dit soort momenten zijn goed om in de pocket te hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.