Jiske Griffioen bekroont comeback met deelname Australian Open: 'Na vijf jaar, heel bijzonder'

WOERDEN - In 2017 deed rolstoeltennisster Jiske Griffioen voor het laatst mee aan de Australian Open. Ze stopte, maar keerde toch terug op de baan. En dat deed de Woerdense niet onverdienstelijk. "Dat ik vijf jaar geleden hier voor het laatst was besefte ik mij van de week ook. Dat is heel bijzonder."
Jiske Griffioen in actie
Jiske Griffioen in actie © Orange Pictures
"Het is heerlijk hier, lekker zomer, dus ik mag niet klagen", vertelt Griffioen vanuit Australië aan RTV Utrecht. "Ik heb tot nu toe al twee toernooien gehad. Ik heb van de nummer acht van de wereld en de nummer tien van de wereld gewonnen. Maar twee keer verloren van Yui Kamiji, de nummer twee van de wereld."
Jiske Griffioen is tevreden over haar voorbereiding
Over haar niveau is Griffoen tot nu toe tevreden. "Ik heb het gevoel dat ik er goed in zit. Ik train ook lekker", aldus de Woerdense. "Ik ben hier redelijk vroeg naar toegegaan om te wennen aan het tijdsverschil en de warmte. Ik merk dat dit mij veel heeft opgeleverd. Elke wedstrijd zit er progressie in."
Griffioen werd geboren met een open rug en belandde uiteindelijk op 4-jarige leeftijd in een rolstoel. Ze besloot op haar elfde te beginnen met tennissen en dat pakte goed uit.

Griffioen won vier Olympische medailles, waarvan twee gouden. In het enkelspel won ze twee keer de Australian Open, één keer Wimbledon en één keer Roland Garros. In het dubbelspel was ze nog succesvoller, met drie zeges op de Australian Open en op Roland Garros en twee Wimbledontitels. Ook werd ze in 2000 met het rolstoelbasketbalteam vierde op de Paralympische Spelen.

Comeback

In het jaar dat ze voor het laatst meedeed aan de Australian Open - 2017 - besloot Griffioen te stoppen met haar geliefde sport omdat ze het 'mooi' vond geweest. Nu, vijf jaar later, is de 36-jarige rolstoeltennisster weer helemaal terug nadat ze in 2020 weer voorzichtig de baan op ging.
"Er is ontzettend veel gebeurd. Ik ben toen gestopt en gaan werken. Ik ben op een gegeven moment toch weer de tennisbaan opgegaan omdat ik het fitnessen alleen saai vond. Ik begon met alleen trainen", vertelt de Woerdense. Van het trainen kwamen er oefenwedstrijden, en van oefenwedstrijden kwamen er echte wedstrijden. "Maar zelfs op dat moment dacht ik nog dat ik nooit meer fulltime zou tennissen."
Ik dacht dat ik nooit meer fulltime zou tennissen
Jiske Griffioen
In februari 2020 hakte ze de knoop toch door. "Ik dacht ik geef het nog één keer de kans. Kijken wat ik eruit kan halen. Het is een lastige periode geweest. Toen ik net de beslissing had genomen brak Covid uit. Het eerste jaar heb ik maar twee toernooien kunnen spelen. En wedstrijden spelen is wat ik nodig had. Daar ben ik in 2020 niet aan toegekomen. Vorig jaar heb ik wel meer wedstrijden gespeeld maar door alle verplaatsingen en afgelastingen was het een rommelig jaar."
Griffioen vertelt uitgebreid over haar besluit om te stoppen in 2017 en haar terugkeer in 2020

Eerste doel bereikt

Vanaf het moment dat Griffioen besloot om definitief terug te keren op de baan was haar doel om weer Grand Slam's te spelen. "Ik heb mij in de top-tien weten te knokken. Dat het lukt is wel heel erg gaaf", aldus de Woerdense. "Ik heb er heel veel zin in. Australian was altijd al mijn favoriete Slam. Het voelt ook echt weer als thuiskomen."
Maar bij haar 'thuis' is wel een hoop veranderd. "In de stadions is alles veranderd en omgegooid. Niks is meer waar het was, van de lockerrooms tot de restaurants. Maar heel veel van de mensen die er werken zijn wel hetzelfde. Die vroegen ook allemaal waar ik al die tijd was geweest. Dat is heel leuk om die mensen ook weer te zien."
Ik weet niet of het reëel is om gelijk voor de titel te gaan
Jiske Griffioen
Toen Griffioen in 2017 voor het laatst deelnam aan de Australian Open won ze de damesdubbel, maar ging ze in de finale van het enkelspel onderuit tegen Kamiji. De Woerdense was de favoriet voor de eindzege. Nu is regiogenote Diede de Groot uit Oudewater als eerste geplaatst. "Diede was toen de opkomende speler. Nu kom ik als outsider. In dat opzicht zijn de rollen omgedraaid."

Ervaren outsider

Mocht Griffioen verrassen en de Australian Open winnen dan is het haar 50e titel in het enkelspel. "Jaa... Je speelt natuurlijk altijd om te winnen. Het zal ook wel iets met mij doen dat ik weer op een Slam sta. Ik denk dat ik er goed op sta maar het is voor mij weer een eerste test. Ik weet niet of het reëel is om gelijk voor de titel te gaan. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in."
Vrijdag vindt de loting plaats en dan weet Griffioen tegen wie ze het in de eerste ronde opneemt. Regiogenote De Groot hoopt ze pas in de finale tegen te komen. "Dat zou echt een droom zijn", besluit Griffioen.
Voor Griffioen kan de Australian Open niet snel genoeg beginnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.