Sportlust-trainer Patrick Loenen: 'Dan moeten we maar kampioen worden'

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Tussen de tweede en derde divisie en tussen de derde divisie en de hoofdklasse vindt aan het einde van deze voetbalcompetitie alleen directe promotie en degradatie plaats. Dat blijkt uit een e-mail die koepelorganisatie CVTD aan de clubs in de tweede en derde divisionisten heeft gestuurd, en die in het kader bij dit artikel te lezen is.
Dat betekent dat in de derde divisie en in de hoofdklassen de periodetitels dit seizoen niets waard zijn. Waar in andere seizoenen de periodekampioenen via play-offs promotie konden afdwingen, vervalt die extra promotiekans dit seizoen, simpelweg omdat er geen tijd is voor play-offs. De competitie eindigt, zoals nu gepland, in het weekend van 18 en 19 juni, of een week later.
Om dat voor elkaar te krijgen wordt er met Pasen en Pinksteren op zaterdag én maandag gespeeld, en mogelijk ook met Hemelvaart. De eerste twee weekends van februari zal er bovendien geen volledig programma zijn, maar zullen 'losse' inhaalwedstrijden worden gespeeld, om er ervoor te zorgen dat alle ploegen weer op hetzelfde aantal gespeelde wedstrijden staan.
De integrale tekst die de tweede en derde divisionisten per mail ontvingen:
Beste CVTD verenigingen,
Afgelopen vrijdag is bij de persconferentie vanuit de overheid aangegeven dat er geen beperkingen meer op het buitensporten zijn. Hierdoor kunnen alle selecties weer vol in training om tot een competitiehervatting te komen. Een plezierige ontwikkeling dat de trainingen in ieder geval weer hervat kunnen worden.

De KNVB heeft in hun Corona update op 14 januari aangegeven dat er na de volgende persconferentie, op dinsdag 25 januari, meer duidelijkheid gegeven kan worden over het verder verloop van de competitie. Op maandag 17 januari is kort overleg geweest tussen de KNVB en de verschillende belangenverenigingen om, naar aanleiding van de laatste persconferentie, elkaars meningen te peilen over de gevolgen voor de competities.

Tot op heden heeft de KNVB altijd de wens uitgesproken om de competitie in zijn geheel uit te spelen. Voor de Divisies zou dat inhouden dat er nog 20 reguliere speelrondes te spelen zijn, plus nog tot 3 inhaalmomenten om bestaande achterstanden weg te werken. Qua weekenden zal het dus krap worden, maar is het niet onmogelijk om de reguliere competitie uit te spelen. Het zal echter dan niet haalbaar zijn om aan het einde van de reguliere competitie, nog een nacompetitie te spelen. Toch is het streven wel om niet een derde competitie op rij verloren te laten gaan. We hopen dat de clubs ook het belang zien van een afgeronde competitie.

Om de reguliere competitie in zijn geheel uit te spelen, zijn er enkele consequenties:
? Vanaf 5 februari zullen eerst de achterstanden weggewerkt worden.
? Hierna zal iedere weekend nodig zijn voor competitiewedstrijden, dus ook met Carnaval
? Er zal een dubbel weekend met Pasen en Pinksteren gespeeld worden en mogelijk ook op Hemelvaartsdag
? Eventuele nieuwe afgelaste wedstrijden zullen altijd doordeweeks ingehaald moeten worden
? Er zal tot 18 of 25 juni doorgespeeld worden
? Er zal geen nacompetitie zijn. Hierdoor degraderen de onderste 2 (niet BVO) clubs rechtstreeks en promoveert alleen de kampioenen van de Derde Divisies
? Ook indien er geen publiek aanwezig mag zijn vanuit de overheid, zullen wedstrijden doorgaan

Natuurlijk is bovenstaande afhankelijk van de mogelijkheden die de overheid ons zal bieden de komende persconferentie en is het uiteindelijk de KNVB die het finale besluit neemt hoe de competitie hervat zal worden. Toch willen we jullie input meenemen richting de KNVB. Hiertoe willen we uiterlijk 24 januari een reactie krijgen op onderstaande vraag:
Is uw club bereidt zich te committeren aan het uitspelen van de hele competitie, gegeven bovengenoemde randvoorwaarden? Zo niet, dan zouden we graag willen weten waarom niet.

Voor de volledigheid willen we nog aangeven dat er op dit moment nog geen uitgewerkt plan B is, mocht het uitspelen van de hele competitie (vanuit overheidswege) niet meer haalbaar zijn.

Met vriendelijke groeten,
Bestuur CVTD

Alleen kampioen promoveert

Geen play-offs betekent dat alleen de twee kampioenen van de derde divisie kunnen promoveren naar de tweede divisie. "Dan moeten we maar kampioen worden", zegt trainer Patrick Loenen van het Woerdense Sportlust'46, koploper in de derde divisie zaterdag. "Ik hou me er maar aan vast dat ik meestal promoveer zonder nacompetitie", vervolgt hij lachend.
Even later is Loenen weer serieus. "Natuurlijk is het jammer dat er geen herkansing is via de play-offs. En het is ook jammer dat er waarschijnlijk best veel clubs de laatste zes, zeven wedstrijden nergens meer om spelen. Maar laten we vooral blij zijn dát we weer mogen spelen."

Voordeel voor de staartclubs

Wat voor Sportlust'46 een nadeel is, kan voor GVVV, DOVO en Hoogland een voordeel worden. GVVV is momenteel hekkensluiter in de tweede divisie, DOVO is 16e in de derde divisie zaterdag en in de 3e divisie zondag staat Hoogland 12e. Voor die drie teams geldt heel simpel: wegblijven bij de onderste twee en je bent zeker van lijfsbehoud.
"Dat maakt het leven weer iets makkelijker", stelt Hoogland-voorzitter Nico Terschegget. "Maar het is vooral heerlijk dat al onze teams weer mogen spelen, en dat er toeschouwers kunnen komen."

Oefenduels

Om in februari optimaal voorbereid de competitie te hervatten, hebben de tweede en derde divisionisten uit onze provincie voor komend weekend al oefenduels ingepland. Het programma ziet er als volgt uit:
Zaterdag
12.00 IJsselmeervogels - Jong FC Dordrecht
14.00 Katwijk - Sportlust'46
14.30 GVVV - AWC (hoofdklasse)
14.30 Spakenburg - Sparta Nijkerk
15.00 DOVO - SC Genemuiden (hoofdklasse)
Zondag
13.00 Hercules - Baronie (hoofdklasse)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.