Vrouwen Saestum en IJFC willen stunten in KNVB Beker: 'De underdog, maar niet kansloos'

ZEIST - De voetbalsters van de amateurs van Saestum en IJFC hebben zaterdag 29 januari al even rood omcirkeld in de agenda. De vrouwen uit Zeist en IJsselstein strijden dan in de achtste finales van de KNVB Beker voor een plek in de kwartfinale. Maar niet tegen elkaar, beide clubs krijgen een eredivisionist op bezoek.
Seastum tegen ADO Den Haag begint zaterdag om 13.00 uur. Het verslag van de tweede helft en de reacties na afloop zijn vanaf 14.00 uur live te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht.

De aftrap bij IJFC - PSV is om 14.30 ook het verslag van die bekerwedstrijd is live te horen in Namen en Rugnummers.

Bij zowel Saestum als IJFC waren ze blij met de persconferentie van het kabinet van dinsdagavond. Daarin werd bekend gemaakt dat de coronamaatregelen worden versoepeld en er weer publiek welkom is bij sportwedstrijden.
En dus kan de aanhang van de clubs uit Zeist en IJsselstein zaterdag aanwezig zijn bij de achtste finales van de KNVB Beker vrouwen. "Het is echt boffen en een mooie timing. Daar zijn we heel blij mee", vertelt Saestum-coach David Romijn. Ook IJFC-coach Janet Griffioen was opgelucht. "Maar natuurlijk ook blijdschap. En het maakt het spannender."
"We zijn niet gewend dat er zoveel aandacht voor ons is en dat er zoveel mensen komen kijken", vertelt Griffioen. "Dat maakt het wel speciaal. Ik merk dat de spanning ook bij mijn speelsters al aan het toenemen is. Ik verwacht dat er zo'n 800 tot 1000 toeschouwers zullen komen."
We moeten ook wel heel erg gaan genieten
Janet Griffioen, coach IJFC vrouwen

Saestum ontvangt ADO Den Haag

Saestum is de ongeslagen koploper van de topklasse. De vrouwen uit Zeist krijgen te maken met de nummer zes van de eredivisie ADO Den Haag. "We zijn de underdog maar ook niet kansloos. Het afgelopen jaar hebben we twee keer tegen ze geoefend. We wonnen met 1-0 en we verloren met 6-0. Van de tien wedstrijden zullen zij er zeven winnen. We geloven erin dat we zaterdag kunnen winnen."
Ik heb er zin in om mijn speelsters te zien excelleren
David Romijn, coach Saestum vrouwen
Wat aan die kans bijdraagt is de vorm van Katoucha Patra. Zij scoorde in de laatste vier duels van de topklasse acht keer. "Ze is goed op schot", zegt David Romijn. "Ik vind het ook wel bijzonder dat we in zeven wedstrijden dertien verschillende doelpuntenmakers hebben. We hebben heel veel kwaliteit."
Saestum vrouwen 1
Saestum vrouwen 1 © Norbert Waalboer
"Ik heb ADO een paar keer bekeken. Het is een ploeg die er heel veel energie in legt. Zij zullen ons niet onderschatten maar wel willen laten zien dat zij de baas zijn. Wij moeten onder die druk uit voetballen", aldus Romijn.

IJFC krijgt PSV op bezoek

IJFC is de nummer twee van de eerste klasse.. Zij krijgen regerend landskampioen PSV, momenteel de nummer drie van de eredivisie, op bezoek in de achtste finale. "PSV verkeert niet in de beste vorm op dit moment. Wij gaan vol overgave erin en kijken hoever we kunnen komen", aldus Griffioen. "Ik heb PSV tot in den treure bestudeerd. We gaan accenten op hun mindere punten leggen."
En daarbij blijft in bekervoetbal alles mogelijk. "Ook dat. Wij gaan er echt vol overgave in. Zij moeten toch maar zien te winnen."
IJFC Vrouwen 1
IJFC Vrouwen 1 © IJFC
"Ik vind dat wij een goed elftal hebben en dat we eigenlijk te laag zijn ingedeeld. We hebben een mix van oude en jonge speelsters. Dat maakt het ook leuk. We hebben een balans van snelheid, vechtlust en voetbalgogme in ons team", aldus de coach van IJFC.

Aftellen tot zaterdag

Maar feit blijft dat de twee coaches ontzettend uitkijken naar de duels. "Het komt nu heel dicht bij en we moeten ook wel heel erg gaan genieten. We hebben goed getraind en hebben redelijk weinig coronagevallen gehad. We hebben er goed naar toegewerkt", aldus IJFC-coach Griffioen.
Ook voor oefenmeester Romijn van Saestum kan het niet snel genoeg zaterdag zijn. "Ik kijk uit naar de hele dag. Ik ben heel benieuwd hoe wij er staan op het moment dat het moet. Hoewel we de underdog zijn hebben we wel echt het gevoel dat we moeten winnen. Want we willen door. Ik heb er veel zin in om mijn speelsters daarin te zien excelleren."
In het verleden wist Saestum al vier keer de KNVB Beker te winnen. Daarmee is het recordhouder samen met Ajax en Fortuna Wormerveer. In 2009 won de ploeg uit Zeist voor de laatste keer het bekertoernooi. IJFC won de KNVB Beker nog nooit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.