Olympische Spelen gaan van start met 42 Nederlandse atleten, maar weinig Utrechtse troeven

Melissa Peperkamp
Melissa Peperkamp © melissapeperkamp.nl
PROVINCIE UTRECHT - In Beijing begint vandaag de 24e editie van de Winterspelen. Nederland doet daaraan mee met 42 atleten, maar de kans op Utrechts succes is niet heel groot. We hebben welgeteld twee Utrechtse sporters op de spelen en zelfs dan moeten we een beetje sjoemelen met geboorteplaatsen, woonplaatsen en de plek waar ze daadwerkelijk sporten.
Dat blijft altijd lastig, zegt sportverslaggever Bert Kous, want wat is de definitie van een Utrechtse sporter? "We hebben die discussie op de sportredactie heel vaak. Een Nederlandse sporter is heel makkelijk, want die heeft een Nederlandse paspoort, maar een Utrechtse sporter heeft geen Utrechts paspoort."
Bert Kous: "Een Utrechtse sporter heeft geen Utrechts paspoort"

Van Vleuten

Wielrenster Annemiek van Vleuten is ondanks haar naam en haar geboorteplaats Vleuten geen Utrechtse sporter, omdat ze daar maar een jaar gewoond heeft. Voetballer Mohamed Ihattaren is dat weer wel, omdat hij hier lang genoeg op pleintjes en velden in de stad Utrecht heeft rondgelopen. Over Wesley Sneijder is ook nooit discussie geweest.
Deze Winterspelen zijn onze twee troeven snowboarder Melissa Peperkamp en schaatser Merijn Scheperkamp. Die laatste is geboren en getogen in Hilversum, maar hij schaatst als sinds zijn tiende voor de ijsclub in Zeist. "De hele schaatsvereniging staat op zijn kop, omdat Merijn naar de Olympische Spelen gaat", zegt Kous.
Merijn Scheperkamp hoop te scoren op de 500 meter schaatsen
Merijn Scheperkamp hoop te scoren op de 500 meter schaatsen © Orange Pictures

Melissa Peperkamp

In het geval van Peperkamp is het iets duidelijker. Melissa woont al weer twee jaar in Gelderland, maar ze is geboren en getogen in IJsselstein. "In IJsselstein zijn er echt wel mensen die Melissa Peperkamp nog willen volgen. Omdat ze haar goed kennen, omdat ze met haar op school hebben gezeten, omdat ze buurvrouw zijn geweest of jongens die verliefd op haar zijn geweest..."
Melissa is morgen ook meteen de eerste sporter die namens Team NL in actie komt op de Olympische Spelen. De 17-jarige snowboardster doet mee op het onderdeel slopestyle. Merijn Scheperkamp moet meer geduld hebben. Hij richt zich vooral op de 500 meter, op 12 februari.
De skiër Maarten Meiners heeft de ballotage helaas niet gehaald. Hij is dan wel geboren in Amersfoort, maar dat was in het ziekenhuis. Hij woonde vooral in Naarden.
De spelen beginnen vandaag om 13.00 uur (Nederlandse tijd).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.