Bart Hoolwerf wil ook op het natuurijs in Zweden zegevieren: 'Dit is het mooiste als schaatser'

EEMDIJK - Vanaf vrijdag vinden er een week lang verschillende schaatswedstrijden plaats op de Botnische Golf bij het Zweedse Lulea. Bart Hoolwerf uit Eemdijk is er met een hoop ambitie en ook vooral een hoop zin naar afgereisd.
Bart Hoolwerf op natuurijs in Nederland
Bart Hoolwerf op natuurijs in Nederland © Orange Pictures
In totaal rijden de ongeveer 200 schaatsers vijf wedstrijden in Lulea. "DIt zijn de mooiste momenten voor marathonschaatsers. Dit is voor mij de reden dat ik ben gaan schaatsen. In Nederland is het bijzonder als er natuurijs ligt. Het zijn echt de mooiste momenten. De zwaarste koersen en de sterkste blijven daarin over."
Dit zijn de mooiste momenten voor een schaatser
Bart Hoolwerf
Hoolwerf zelf groeide naar eigen zeggen haast op bij de Weissensee in Oostenrijk. Daar ging hij met zijn familie haast jaarlijks heen. Voor hem is het schaatsen onder zware omstandigheden op natuurijs dus zeker niet nieuw. "Er zijn heel veel jongens die op kunstijs goed uit de voeten kunnen en die komen er hier niet aan. Andersom ook. Dat is wel mooi dat daar ook verschil in zit."
Bart Hoolwerf kan niet wachten om in Zweden van start te gaan
Dit seizoen heeft Hoolwerf al een overwinning geboekt op natuurijs. Eind 2021 won de Eemdijker de eerste en enige marathon op natuurijs in Nederland van dit seizoen. "Dat pakte voor mij zeer goed uit. Maar het echte grote natuurijs op grote meren dat moeten wij niet van Nederland hebben. Gelukkig hebben we dat in Oostenrijk en Zweden."
Programma Lulea 2022:

25 februari: Grand Prix 1
27 februari: ONK Marathon
1 maart: Grand Prix 2
3 maart: Grand Prix 3
5 maart: Grand Prix finale – Alternatieve Elfstedentocht

Flinke afstanden

De schaatsers zullen bij de Grand Prix's verschillende afstanden afleggen. De heren rijden twee keer 60 kilometer en eenmaal 100 kilometer. De Grand Prix's bij de dames zijn 60, 80 en 40 kilometer lang. Bij de Grand Prix finale, de laatste race in Zweden, wordt bij de heren en dames veel van het uithoudingsvermogen gevraagd. Bij de heren is na 200 kilometer de winnaar bekend, bij de dames na 150 kilometer.
Ik hoop hem nog een keer te kunnen pakken
Bart Hoolwerf over het ONK
Het Open Nederlands Kampioenschap van komende zondag gaat bij de dames over 100 kilometer en bij de heren over 150 kilometer.
Hoolwerf wint het liefst het Open Nederlands Kampioenchap in Zweden
Hoolwerf verwacht in Zweden zware dagen. "In totaal rijden we 575 kilometer. Dat ga je natuurlijk wel voelen. De omstandigeden zijn hier ook behoorlijk zwaar", zegt de inwoner van Eemdijk. Op dit moment is het in Lula ruim tien graden onder nul. "Het wordt wel een gevecht wie het fitste blijft."

In Zweden om te winnen

De 24-jarige schaatser hoopt dat hij op de Botnische Golf een aantal keer de sterkste is. "Daar zijn we hier voor", zegt hij. Hoolwerf heeft het ONK van zondag het dikst omcirkeld. "Dat wordt een hele zware wedstrijd. Ik heb hem als 20-jarige rookie al eens gewonnen. Ik hoop hem nog een keer te kunnen pakken."
"Ik kijk echt uit naar deze wedstrijden op natuurijs. De lange tochten, het afzien, de onderlinge gevechten. Daar kijk ik echt heel erg naar uit", besluit Hoolwerf.
Donderdag wordt bekend welke regiogenoten er precies aan de start zullen staan in Zweden.

Bij de mannen zijn dit mogelijk Evert, Willem en Bart Hoolwerf (Eemdijk), Robin Snoek (Abcoude) en Ivar Immerzeel (Wilnis. Bij de vrouwen: Emma Engbers (Utrecht/SVU), Jessica Merkens (Utrecht), Tessa Snoek (Abcoude), Melissa van Pierre (Mijdrecht).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.