Nederlandse basketballers komen 'gewoon' in actie in Rusland

© EPA Ina Fassbender
UTRECHT - De Nederlandse basketballers komen donderdag ondanks de Russische militaire aanval op Oekraïne gewoon in actie in en tegen Rusland. De ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia verblijft in Perm, een stad op zo'n 1300 kilometer van Moskou.
Bij Oranje zitten ook drie spelers uit de provincie Utrecht. De Utrechtse broers Roeland en Olaf Schaftenaar en Amersfoorter Leon Williams. Die laatste is niet mee naar Rusland. Williams testte positief op corona en zal er pas bij de return in Nederland weer bij zijn. Nederland neemt het in Perm vanaf 16.00 uur in de WK-kwalificatie op tegen de Russen.

Geschokt

Volgens de Nederlandse basketbalbond (NBB) "voelen de spelers en staf zich zeer ongemakkelijk bij de ontstane situatie". Toch is na "intensief en beslist geen eenvoudig overleg" besloten om donderdagmiddag aan te treden. "In Perm is het rustig, daar merk je niets van wat nu gaande is", zei een woordvoerder van de Nederlandse basketbalbond eerder op de dag, na contact met teammanager René Vlaanderen.
Russische militairen vielen in de nacht van woensdag op donderdag Oekraïne aan. Vanuit vrijwel de hele wereld wordt die Russische aanval veroordeeld. Regeringsleiders kondigden strenge en scherpe sancties aan tegen Rusland.
"Net als iedereen zijn ook de Nederlandse basketballers geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. De eerste en belangrijkste zorg voor de Nederlandse basketbalbond is de veiligheid van de delegatie. In nauw overleg met de internationale basketbalbond FIBA, maar ook met sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de situatie nauwlettend gevolgd", meldde de NBB in een verklaring.

Boycot

"In Perm, gelegen op ruim 2000 kilometer van de Russisch-Oekraïense grens, is de situatie rustig en de veiligheid gegarandeerd door de Russische basketbalbond en de lokale autoriteiten. Voor de terugvlucht van de Nederlandse ploeg die gepland staat voor vrijdagochtend worden de maximale veiligheidsmaatregelen genomen om iedereen vrijdagochtend weer veilig in Nederland te hebben. We begrijpen dat dit tot gemengde reacties zal leiden. Na terugkomst in Nederland zal daarop een verklaring van het team en de basketbalbond volgen."
Volgens de NBB zal de sport nooit zelfstandig overgaan tot een boycot. "Indien sport wordt opgenomen in brede internationale boycot waar Nederland aan meedoet, zal de sport in Nederland die boycot doorgaans volgen." De basketballers spelen zondag weer tegen Rusland, dan in Almere.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.