IJsselmeervogels - Spakenburg, de druk ligt bij de Rooien

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - IJsselmeervogels begint vanavond als voorlaatste in de tweede divisie aan de derby tegen Spakenburg. Voor de Vogels is winst tegen de buurman en aartsrivaal daardoor meer dan ooit noodzakelijk. Spakenburg is na een goede reeks geklommen naar de tiende plaats en heeft daarmee de grootste druk weggenomen.
De Bunschotense voetbalderby, door corona de eerste sinds 12 oktober 2019, stond aanvankelijk gepland voor 20 november. Toen mocht er geen publiek bij vanwege verscherpte coronamaatregelen, waarna burgemeester Melis van de Groep het duel verbood. Hij vreesde problemen met de openbare orde buiten het sportpark, als er geen toeschouwers bij de wedstrijd aanwezig mochten zijn.

Extra beladen

Problemen met de openbare orde dreigden er vervolgens alsnog te komen door toedoen van de Harde Kern Spakenburg (HKS). Pas vorige week gaf Van de Groep definitief groen licht om de wedstrijd vanavond te laten spelen.
Extra olie op het vuur was bovendien de transfersoap rond Vince Gino Dekker. De aanvaller van Spakenburg zou komende zomer overstappen naar de Vogels, maar zag daarvan af na bedreigingen en intimidaties door de HKS. IJsselmeervogels heeft inmiddels aangekondigd te onderzoeken of de beslissing van Dekker juridisch aanvechtbaar is.
Vince Gino Dekker, hoofdrol in transfersoap
Vince Gino Dekker, hoofdrol in transfersoap © Geert Lommers
Het zijn ingrediënten die deze derby nóg beladener maken dan hij normaal al is. Rood tegen Blauw werd de laatste jaren steevast gespeeld voor minimaal 8.000 toeschouwers, die uit het hele land naar Bunschoten-Spakenburg kwamen. Voor deze midweekse editie worden zo'n 5.000 toeschouwers verwacht, nog altijd een aantal dat in het amateurvoetbal maar zelden gehaald wordt.

IJsselmeervogels in nood

De sportieve belangen zijn zoals gezegd vooral voor IJsselmeervogels groot. De Rooien staan voorlaatste in de tweede divisie en hebben de punten heel hard nodig in de strijd tegen degradatie. Het probleem van trainer Gert Peter de Gunst, die in oktober het stokje overnam van de opgestapte Berry Smit, is echter dat de selectie niet in balans is, dat er onvoldoende scorend vermogen is en dat het vertrouwen broos is.
Jaimy Schaap terug onder de lat
Jaimy Schaap terug onder de lat © Orange Pictures
Onder De Gunst speelde IJsselmeervogels acht wedstrijden. Het won er twee en verloor zes keer. De Gunst zal dolblij zijn dat doelman Jaimy Schaap voldoende hersteld is van een buikspierblessure en weer kan spelen. Ook linksachter Bradley Martis is weer inzetbaar. Rydell Poepon en Stan Beune ontbreken wegens blessures.

De weg omhoog

Ook Spakenburg onderging een trainerswissel. Eric Meijers werd in november ontslagen toen de Blauwen na een 5-1 nederlaag bij AFC op de voorlaatste plaats waren beland. Opvolger Chris de Graaf heeft de trein op de rails gekregen. Onder zijn leiding won Spakenburg vier van de vijf wedstrijden en kreeg maar één tegentreffer.
Ter vergelijking: onder Meijers won Spakenburg twee van de elf wedstrijden kreeg het 29 tegendoelpunten. De Graaf, die na dit seizoen plaats maakt voor Sportlust'46-trainer Patrick Loenen, vindt Spakenburg bij winst in de derby terug op de zevende plaats, tien plaatsen hoger dan bij zijn aantreden.
Koos Werkman is terug na een blessure
Koos Werkman is terug na een blessure © Geert Lommers
Bij Spakenburg keert Koos Werkman terug na een blessure. De langdurig geblesseerden Menno Heus en Boy van den Beek ontbreken nog.

De derby van 2019

IJsselmeervogels en Spakenburg staan om 20.00 uur voor de 48e keer sinds 1970, toen de landelijke zaterdagcompetitie werd ingevoerd, in een competitieduel tegenover elkaar. Van de voorgaande 47 wonnen de Vogels er veertien, Spakenburg zegevierde zestien keer.
Op het sportpark van IJsselmeervogels won de thuisclub acht van de 24 ontmoetingen, Spakenburg ging zes keer met de volle buit naar huis. De laatste keer dat dat gebeurde was op 2 november 2013. Dankzij twee treffers van Kees Tol werd het toen 0-2. IJsselmeervogels-speler Mike van de Laar is de enige van de huidige selecties die er toen ook bij was.
De hoogtepunten uit de derby van 12-10-2019
Vaak, in totaal zeventien keer, eindigt de derby in een gelijkspel. Zo ook de laatste, op 12 oktober 2019. IJsselmeervogels kwam door Robbert Olijfveld en Jeffrey Buitenhuis op 2-0. Maar via Marlon Versteeg en Argjend Selimi repareerde Spakenburg de schade.
Argjend Selimi krijgt rood
Argjend Selimi krijgt rood © Geert Lommers
Selimi eiste vervolgens in de slotfase de negatieve hoofdrol voor zich op, door bij een dreigende counter IJsselmeervogels-spits Ahmed el Azzouti van achteren onderuit te schoppen. Het kostte Selemi een rode kaart en een langdurige schorsing. Maar de aanvaller, die inmiddels voor Eemdijk speelt, zei na afloop dat hij geen spijt had van zijn actie.

Trainers zonder derby

Spakenburg-trainer John de Wolf maakte na die laatste derby bovendien bekend dat hij Spakenburg na dat seizoen zou gaan verlaten. Dat proces werd twee weken later versneld toen Dick Advocaat hem vroeg om zijn assistent te worden bij Feyenoord. Eind oktober vertrok De Wolf.
Zijn opvolger Eric Meijers was van november 2019 tot november 2021 trainer van Spakenburg, maar zat door de coronapandemie nooit bij een derby op de bank. Dat geldt ook voor Berry Smit, die in juli 2020 aantrad bij IJsselmeervogels en in oktober 2021 opstapte.
Namen & Rugnummers live maakt vanaf 20.00 uur een extra uitzending vanwege de derby. Vanaf de Westmaat doen René van den Berg en Bert Kous verslag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.