KNVB introduceert vierde divisie

© KNVB
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf het voetbalseizoen 2023/2024 gaat de hoofdklasse door het leven als de vierde divisie. Dat heeft de KNVB bekend gemaakt samen met een aantal andere nieuwe ideeën voor de nieuwe voetbalpiramide.
Naast de naamwijziging gaan er nog een aantal andere radicale veranderingen plaatsvinden. Zo worden zaterdag en zondagclubs vanaf dat seizoen gemengd ingedeeld in de derde divisie, vierde divisie en de eerste klasse. Gemengd indelen betekent zaterdag en zondagclubs in één poule, waarbij de thuisspelende club de speeldag bepaalt. De principiële zaterdagclubs behouden het recht om op zaterdag te spelen.
Het totaal aantal poules eerste- tot en met de derde klasse zal worden teruggebracht. In de klassen daaronder zal flexibel worden omgegaan met het aantal clubs per poule.

Meer derby's

"Deze brede aanpak van de voetbalpiramide heeft op de korte termijn veel impact op de verenigingen", zegt Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. "Dat beseffen we, maar het leidt op de lange termijn ook tot veel voordelen voor iedereen: kortere reisafstanden, meer derby’s, een betere aansluiting bij de top en gelijkwaardige competities. Het uiteindelijke doel is dat we het spelplezier voor voetballers en voetballiefhebbers willen verhogen."
Donderdag zijn voorzitters, secretarissen en trainers en spelers van eerste elftallen op de hoogte gebracht van de brede aanpak van de voetbalpiramide. De KNVB Ledenraad zal op 18 juni 2022 een definitief besluit nemen over de voorgestelde veranderingen binnen de voetbalpiramide.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.