Sarah Buis geniet van haar waterpoloavontuur in Hongarije: 'Ik wilde een stap hogerop'

DE BILT - Vanaf de jeugd van UZSC stroomde Sarah Buis door naar het eerste van de Utrechtse eredivisionist. De 22-jarige keepster besloot afgelopen zomer echter om haar 'thuis' te verlaten voor een stap naar het buitenland. Buis, afkomstig uit De Bilt, geniet en leert veel bij topclub Dunaújváros, maar het avontuur zit er bijna voor haar op.
Waterpoloster Sarah Buis heeft dit seizoen veel genoten en veel geleerd bij de Hongaarse topclub Dunaújváros
"Ik woon op vijf minuten van de club vandaan. Dit is nu mijn thuis. Het is wel gaaf om dat te bedenken als je met je auto door de stad rijdt", vertelt Buis. Na meerdere seizoenen de eerste keepster van UZSC te zijn verliet ze die club afgelopen zomer voor het Hongaarse Dunaújváros. "Ik wilde een stap hogerop maken, een nieuwe uitdaging aan gaan."
Vanavond (woensdag) speelt Buis met Dunaújváros in de finale van de Euro League. De Biltse en haar teamgenoten moeten in de return tegen het Griekse Ethnikos een 12-8 achterstand zien goed te maken.

Ook strijdt Dunaújváros nog om de landstitel in Hongarije.

Sarah Buis kreeg advies van mede-keepster Laura Aarts

Laura Aarts, keepster van UZSC en het Nederlands team, speelde drie seizoenen voor dezelfde Hongaarse club als haar voormalige teamgenoot Buis nu doet. "Dat is echt de beste keuze van mijn leven geweest", vertelt Aarts. "Als mens ben ik daar zeker veranderd. Je wordt volwassener in omgang met mensen."
Ik zei al tegen Sarah dat ze zou groeien als persoon én als keepster
Laura Aarts
Maar ook van het hogere waterpoloniveau kan veel geleerd worden in Hongarije. UZSC traint bijvoorbeeld maar vier keer per week terwijl Dunaújváros dit drie keer per dag doet. "Ik voel mij heel fit. Mijn medespeelsters zijn ook echt topschutters. Dus daar leer ik als keeper ook veel van", legt Buis uit. "Laura vertelde mij al dat ze zo gek zijn om zoveel te trainen. Dus ik had mij daar wel op voorbereid."
"Ik zei van tevoren al tegen Sarah dat ze er zou groeien als persoon én als keepster", vertelt Aarts. De 25-jarige keepster zocht haar voormalig ploeggenoot in november 2021 op. "Ik zag meer volwassenheid bij haar. Dat vond ik echt leuk om te zien."
Niet alleen het seizoen zit er bijna op in Hongarije, maar ook de periode van Buis. Ze gaat komend seizoen terug naar Utrecht om haar studie weer op te pakken. Bij welke ploeg ze volgend seizoen in Nederland speelt is nog niet bekend. Eerst gaat ze nog genieten van haar laatste periode in Hongarije. "Nog lekker trainen en lol maken met de meiden", aldus Buis.
Sarah Buis in haar tijd bij UZSC
Sarah Buis in haar tijd bij UZSC © Orange Pictures

Aarts wil weer een buitenlands avontuur

Aarts speelde van 2017 tot en met 2020 in Hongarije. In 2019 stopte Aarts bij Oranje. Ze is door de toenmalige bondscoach Arno Havenga uit het Nederlands team gezet, omdat ze had aangegeven onvoldoende motivatie te kunnen vinden om het intensieve programma van Oranje op weg naar de Olympische Spelen van 2020 te volgen.
Laura Aarts wil opnieuw een buitenlands avontuur
In 2020 keerde Aarts terug in Nederland. Ze ging in eerste instantie bij het derde van UZSC keepen. Maar door een telefoontje van bondscoach Doudesis keerde ze terug bij Oranje en in het eerste van UZSC. Nu ze helemaal terug is, in het topwaterpolo, trekt het buitenlandse avontuur haar opnieuw. "Ik ben daar weer naar aan het kijken", vertelt Aarts.
"Het hangt af van mijn studie fysiotherapie. Waarschijnlijk moet ik volgend jaar, in mijn derde jaar, het eerste half jaar echt theorieles gaan volgen. Dan kan ik denk ik nog niet weg. Maar ik ben zeker aan het kijken of ik volgend jaar in januari/februari weer naar het buitenland kan", aldus Aarts.
Laura Aarts in het Nederlands team
Laura Aarts in het Nederlands team © Orange Pictures

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.