Rick Kruys staat voor zijn debuut als hoofdtrainer: 'Tuurlijk is er wel een stukje spanning'

PROVINCIE UTRECHT - Het veld moest sneeuwvrije gemaakt worden, voor de vrijdagtraining van FC Utrecht in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Bij die training ontbrak behalve de langdurig geblesseerde Henk Veerman ook Mimoun Mahi. Hij zal er tegen RKC niet bij zijn.
Wie er wel bij zijn, wilde interim-trainer Rick Kruys niet zeggen. "Er gaan wel een aantal wijzigingen komen", aldus Kruys. "Ik laat jullie nog even in spanning." Hij meldde wel dat Arthur Zagré de komende wedstrijden met Jong FC Utrecht meespeelt om ritme op te doen. De Fransman zal er dus tegen RKC niet bij zijn.
Rick Kruys: "Systeem maakt niet zoveel uit"
De wedstrijd tegen RKC is Kruys' eerste wedstrijd als hoofdtrainer van FC Utrecht. "Tuurlijk is er wel een stukje spanning ja, maar dat lijkt me logisch. Hoe meer je naar de wedstrijd gaat, hoe meer je het krijgt. Maar wel een leuke spanning."

Geen vast systeem

De vraag aan een nieuwe trainer is altijd met welk systeem hij gaat spelen. Wordt het 433, 442 in een ruit, 442 in een kommetje of zelfs 532. Kruys is daar helder over. "Ik heb niet een vast systeem, omdat ik het belangrijker vind te spelen vanuit je principes. Of je dan 433 staat of 442, dat maakt niet zoveel uit. Je moet je principes uitvoeren, los van de formatie waarin je speelt."
"Los van de taktische elementen is het belangrijk dat de ploeg een houding heeft met energie", vervolgt de nieuwe trainer. "Ik verwacht antwoord van de ploeg. Uiteindelijk zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor de serie wedstrijden die heeft geleid tot het ontslag van René."
Mark van der Maarel: "Krachten van buitenaf"
Dat vindt ook Mark van der Maarel. "Met zijn allen hebben we voor gezorgd dat dit heeft plaatsgevonden en dat er een slachtoffer is gevallen." De verdediger kijkt daarbij ook naar zijn eigen rol. "Ik heb er niet voor gezorgd dat eruit komt wat erin zit." Maar Van der Maarel heeft geen 'sorry' gezegd bij Hakes vertrek. "Ik heb niet getwijfeld aan mijn eigen intenties, ik heb alles gegeven. Maar er zijn krachten van buitenaf waardoor je het niet voor elkaar krijgt. Maar ik voel me wel schuldig."

RKC uit, altijd lastig

RKC staat een stukje onder FC Utrecht, maar is een lastige tegenstander, aldus Kruys. "Ze hebben een aantal goeie spelers, ze hebben van Vitesse gewonnen en ze hebben het Ajax heel moeilijk gemaakt. We moeten waakzaam zijn. Maar we hebben één job in Waalwijk, we moeten drie punten meenemen."
De Brabanders hebben in Jens Odgaard een topspeler. Hij is levensgevaarlijk en scoorde in Utrecht de 1-1, in een duel dat in 2-2 eindigde. In die wedstrijd liet RKC zien waar FC Utrecht zaterdag voor op moet passen. "Met nieuwe energie wil je wat meer gaan aanvallen", zegt Gert Kruys. "En dat wil RKC wel, want dan kunnen zij gaan counteren."
Gert Kruys: 'Kijk uit voor Michiel Kramer'
Kruys senior waarschuwt ook voor voormalig FC Utrecht-spits Michiel Kramer. "Die speelt tegen ons altijd een rol. Dat zag je ook destijds met ADO, toen Utrecht toch nog de punten weg gaf. Die moet je niet uit het oog verliezen." Kruys roemt verder Maarssenaar Vurnon Anita, Ahmed Touba en Melle Meulensteen.

Vader over zoon

Analist Gert Kruys heeft getwijfeld over het al dan niet aanblijven. Maar gesprekken met veel betrokkenen, onder wie zoon Rick zelf, leidden tot het besluit om zijn werk voor RTV Utrecht te blijven doen. "Ik ben wel nerveus", erkent Kruys senior. "Ik vond het ook lastig om naar mijn zoon te kijken", vult Jan Willem van Ede aan. "Maar ik ben als trainer wel veel relaxter dan als speler destijds."
Vader Gert denkt dat zoon Rick er klaar voor is. "Hij heeft hier lang naar uitgekeken. Hij heeft het grote voordeel dat hij met Erik ten Hag heeft gewerkt, met John van den Brom, met Dick Advocaat. En hij heeft met Jean Paul de Jong gezien hoe het ook kan gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.