Waterpoloërs De Linge/PCG kunnen grote stap richting eredivisie zetten: 'Was eigenlijk niet het plan'

LEERDAM - "Het was zeker niet het plan om te gaan promoveren naar de eredivisie", zegt coach Robin Wijgers van waterpoloclub De Linge/PCG. De mannentak van de waterpolovereniging uit Leerdam speelde nog nooit op het hoogste niveau van Nederland, maar daar kan binnenkort zomaar eens verandering in komen.
We hebben binnen het team de juiste balans
Coach Robin Wijgers van De Linge/PCG
De Linge/PCG, een fusieclub uit Leerdam en Gorinchem, staat op dit moment bovenaan in de eerste divisie. Zaterdag wacht de topper tegen nummer twee Dordrecht. Als dat duel wordt gewonnen heeft de ploeg van coach Wijgers met nog drie duels te gaan een voorsprong van zes punten.
Met de wetenschap dat De Linge/PCG van de 18 duels er 17 wist te winnen is het kampioenschap en de daarbij behorende promotie dan wel heel dichtbij. "We zijn het sterkste team van de competitie en staan terecht bovenaan", aldus Wijgers.
De Linge/PCG
De Linge/PCG © K de Pater Fotografie

Juiste balans

Vooraf hadden de waterpoloërs van De Linge/PCG niet hun pijlen gericht op het kampioenschap. "We wilden bij de top vier eindigen." Gedurende de competitie kwam de oefenmeester erachter dat zijn ploeg het beste team van de competitie is. "We hebben binnen het team de juiste balans. We hebben zowel talentvolle spelers als spelers met ervaring."
Coach Robin Wijgers van De Linge/PCG over de mogelijke promotie naar de eredivisie waterpolo
Twee jaar geleden stapte Wijgers in bij De Linge/PCG. Toen speelde de club uit Leerdam nog in de tweede divisie. "Dat we er nu zo voor staan in de eerste divisie is heel mooi. Er ligt geen enkele druk op", aldus de coach. "Genieten is het allerbelangrijkste."
We moeten ons wel afvragen of we eredivisiewaardig zijn
Coach Wijgers over mogelijke promotie

Wel of niet naar eredivisie?

Als De Linge/PCG daadwerkelijk kampioen wordt dan is promotie direct een feit omdat Borculo zich dit seizoen heeft teruggetrokken uit de eredivisie. Aanvankelijk zou de nummer 1 van de eerste divisie nog play-offs moeten spelen. Dat is dus niet nodig maar het is de vraag of de ploeg uit Leerdam van het eredivsieticket gebruik gaat maken.
Coach Wijgers zegt dat daarover de koppen nog bij elkaar gestoken moeten worden. "Van de huidige ploeg wil iedereen de eredivisie in. Maar we moeten ons wel afvragen of we eredivisiewaardig zijn. Afhankelijk van het resultaat van komende zaterdag gaan we daarover beslissen."
Ik heb er alle vertrouwen in dat wij de sterkere zijn
Oefenmeester Wijgers over de topper tegen Dordrecht
"Met de huidige ploeg zullen we het heel erg zwaar krijgen in de eredivisie. Daarom is het de vraag of we het echt willen. Dan moeten we meer spelers van buitenaf aantrekken, dat moet dan wel binnen het beleid van de club passen", aldus Wijgers. "Maar tuurlijk wil je dat meemaken."

Zaterdag de topper

De oefenmeester heeft in ieder geval zin in het duel met Dordrecht. "Ik denk dat het een spannende pot wordt die alle kanten op kan. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij de sterkere zijn. Maar alles moet wel op zijn plek vallen. Ik ga ervanuit dat wij de drie punten pakken en dan volgende week kampioen worden."
Het duel tussen koploper De Linge/PCG en nummer twee Dordrecht begint zaterdagavond om 20.00 uur in het Caribabad in Leerdam "Ik denk dat het bad helemaal vol zit. Het wordt een gekkenhuis", besluit Wijgers. Eerder dit seizoen was De Linge/PCG bij Dordrecht met 11-13 de baas.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.