Tweede divisie: IJsselmeervogels moet uitkijken voor 'Heracles-scenario'

© Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg/Veenendaal - Onderin de tweede divisie leek de spanning weg voor IJsselmeervogels. Maar de thuiswedstrijd tegen GVVV van zaterdag staat door de slechte reeks van de voorbije weken onder grote druk. Spakenburg gaat op bezoek bij Excelsior Maassluis, in de hoop nog één of twee plekken te stijgen op de ranglijst.
Met nog zes duels had IJsselmeervogels een voorsprong van 13 punten op Kozakken Boys, dat op een nacompetitieplaats staat. Rekenkundig waren de Vogels weliswaar nog niet veilig, maar niemand op de Westmaat vreesde een zodanige wederopstanding in Werkendam dat de Vogels nog in de problemen zouden komen.

Nacompetitie-tombola

Vier speelronden verder is het gat nog maar vijf punten, en moet IJsselmeervogels uitkijken dat het niet alsnog in de problemen komt. Gezien het doelsaldo (-5 om -15) zou één punt in de resterende twee duels moeten volstaan voor de ploeg van Gert Peter de Gunst. Maar de druk ligt erop, want Kozakken Boys, dat uit de laatste vier duels acht punten pakte, is in de winning mood.
Het scenario van de eredivisie, waar Heracles zich veilig waande en in de slotronden alsnog voorbij werd gestoken door Sparta en Fortuna Sittard, dreigt kortom voor de Vogels. "Ik heb steeds gezegd dat we er pas zijn als we er zijn", zegt De Gunst. "Veel mensen dachten we er waren, en dat hebben we gezien aan de manier waarop we een paar wedtsrijden hebben gespeeld."
Gert Peter de Gunst
Ik heb steeds gezegd dat we er pas zijn als we er zijn
De Vogels-trainer lijkt zijn uitspraak na de 4-0 zege op Kozakken Boys van 23 april daarmee te zijn vergeten. Toen zei hij: "We hebben 4-0 gewonnen van een directe concurrent, die zien we nooit meer terug." De Gunst mist tegen GVVV de disciplinair geschorste goalgetter Danny van den Meiracker en de geblesseerden Rydell Poepon en Miguel Ramdas. Mike van de Laar is ook geschorst, Bradley Martis keert terug van een schorsing.
IJsselmeervogels moet zaterdag kortom winnen van GVVV, want het moet er rekening mee houden dat de op stoom geraakte Werkendammers de laatste twee wedstrijden, tegen Scheveningen en ASWH, kunnen winnen. En de nacompetitie-tombola, daar zit in Bunschoten niemand op te wachten.
Mike van de Laar, terug van een schorsing
Mike van de Laar, terug van een schorsing © Geert Lommers
Tegenstander GVVV staat weliswaar twee plaatsen lager en weet al zeker dat er nog een competitie volgt, maar is wel de ploeg in vorm. De laatste vijf duels leverden vier zeges op, en de Veenendalers wonnen eerder dit seizoen thuis ook met 2-1 van IJsselmeervogels.
Bij de Veenendalers keert doelman Jan van Willige, voormalig jeugdspeler van IJsselmeervogels, terug van een schorsing. Ook Achraf Nejmi heeft een verleden bij de Vogels. Hij was aanvoerder van de ploeg die in 2017 kampioen werd van de derde divisie A.

Zesde plaats lonkt

Spakenburg stond in oktober voorlaatste toen trainer Eric Meijers het veld moest ruimen. Dat een trainerswissel soms ook wèl effect heeft, blijkt bij de Blauwen. Want als de laatste twee competitieduels worden gewonnen, kan Spakenburg in theorie nog als zesde eindigden.
Zaterdag spelen Chris de Graaf en zijn mannen uit tegen Excelsior Maassluis, dat eerder dit seizoen, met Meijers nog op de bank, met 4-2 werd verslagen. De Zuid Hollanders staan elfde en hebben twee punten minder dan Spakenburg.
Bij de Blauwen ontbreken de geblesseerden Ravelino Junte, Youri Koelewijn, Menno Heus en Boy van den Beek.
Alle duels in de tweede divisie beginnen zaterdag om 15.30 uur. Radio M Utrecht doet in Namen & Rugnummers live verslag van IJsselmeervogels-GVVV en van Excelsior Maassluis-Spakenburg.
René van den Berg is onze man in Bunschoten, Mark Kloostra reist af naar Maassluis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.