Estafetteploeg met Femke Bol mist WK-finale door diskwalificatie na foute wissel

Stokje valt bij de wissel tussen Lieke Klaver en Cathelijn Peeters.
Stokje valt bij de wissel tussen Lieke Klaver en Cathelijn Peeters. © ANP
Eugene/Amersfoort - Atlete Femke Bol uit Amersfoort is er op de WK atletiek in de Verenigde Staten niet in geslaagd de finale van de 4x400 meter te halen. De estafetteploeg, waarin ook Hanneke Oosterwegel, Lieke Klaver en Cathelijn Peeters liepen, kwam in Eugene als derde over de finish maar werd daarna vanwege een mislukte wissel gediskwalificeerd.
Nadat Klaver de run over had genomen van Oosterwegel viel het stokje toen ze dat wilde overdragen aan Peeters. Peeters herstelde zich snel, maar kon niet voorkomen dat de Nederlandse équipe van de derde naar de zevende plaats terugviel. Bol maakte veel goed door als laatste loopster toch de derde plaats te heroveren.
Na afloop werd het Nederlandse team gediskwalificeerd. Peeters had het doorgerolde stokje wel opgeraapt, maar vergat daarbij 20 centimeter terug te lopen naar de plek waar het als eerste de grond had geraakt. Daarmee overtrad ze de regels. Nederland vocht de diskwalificatie aan, maar dat mocht niet baten.
De Nederlandse mannenploeg, vorig jaar nog verrassend tweede bij de Olympische Spelen in Tokio, was een honderdste seconde te langzaam voor een finaleplaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.