Trainers Spakenburg en IJsselmeervogels eensgezind: 'Top drie nog niet realistisch'

© Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg - Spakenburg en IJsselmeervogels zijn komend seizoen, na de degradatie van GVVV, de enige twee Utrechtse vertegenwoordigers in de tweede divisie. Zaterdag trappen de twee Bunschotense clubs af voor het nieuwe seizoen. De Vogels spelen thuis tegen promovendus OFC, Spakenburg speelt in Haarlem tegen Koninklijke HFC.
Spakenburg doet dat met een nieuwe trainer. Patrick Loenen is overgekomen van het Woerdense Sportlust'46. Nadat hij met Argon, Eemdijk én Sportlust'46 meerdere kampioenschappen veroverde, zijn de verwachtingen bij Spakenburg hooggespannen. Die hoge verwachtingen werden in de voorbereiding nog niet waargemaakt.
Patrick Loenen op de bank bij Spakenburg
Patrick Loenen op de bank bij Spakenburg © Orange Pictures
De Blauwen, die vorig seizoen als negende eindigden in de tweede divisie, wonnen van Sparta Nijkerk, DVS'33 en Eemdijk, speelden gelijk tegen HHC Hardenberg en Telstar en verloren van GVVV en DOVO. "Dat het wisselvallig is is logisch", aldus de nieuwe Spakenburg-trainer. "Er is een nieuwe trainer, er zijn nieuwe spelers, er is een nieuwe speelwijze. Dat heeft tijd nodig."
IJsselmeervogels kende een veel betere oefencampagne. De ploeg van Gert Peter de Gunst boekte vier zeges en verloor alleen van de profs van Telstar. De dorpsderby tegen Eemdijk werd gestaakt vanwege de hoofdblessure van Vogels-verdediger Pim ten Have. De nieuwe aanwinst liep daarbij een hersenschudding op, en zal zaterdag tegen OFC nog niet van de partij zijn.
Er zit een enorme drive in de groep, dat is de grote winst
Gert Peter de Gunst, trainer IJsselmeervogels
"Ik heb in de voorbereiding goeie dingen gezien", zegt IJsselmeervogels-trainer De Gunst. "In de groep is een cultuurverandering ontstaan waar ik heel blij van word. De sfeer is opperbest. Er zit een enorme drive in de groep, dat is de grote winst."

Doelstelling

Over de doelstelling voor het komende seizoen zijn beide trainers duidelijk: die is er nog niet. "Ik kan zeggen dat we top drie willen eindigen, maar dat is nergens op gebaseerd", zegt Patrick Loenen. "Het duurt wel een tijdje voordat we weten hoe we er voor staan. En op basis van de statistieken van de laatste zeven, acht jaar kun je niet zeggen dat wij top drie gaan spelen."
Ik ben niet gekomen om te flierefluiten
Spakenburg-trainer Patrick Loenen
Maar Loenen was bij zijn vorige clubs altijd wel een garantie voor een eindklassering in de top. Dat is ook waarom Spakenburg hem heeft vastgelegd. "Ik ben ook niet gekomen om te flierefluiten", aldus de Utrechter, die het goed naar zijn zin heeft op de Westmaat. "Alles is fantastisch geregeld, een mooie spelersgroep en emotionele supporters. Na twee oefenwedstrijden riep iedereen dat we kampioen gingen worden, en twee of drie duels later was het allemaal kut. Zo werkt dat daar, "
Collega De Gunst van IJsselmeervogels weet één ding zeker: zijn ploeg mag niet weer tegen degradatie komen te spelen. En de Zwollenaar is daar ook niet bang voor. "Ik denk dat wij een enorme stap gaan maken. We gaan er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen, maar een plek in de top drie is niet realistisch."
Gert Peter de Gunst
Gert Peter de Gunst © Orange Pictures
Dat klinkt gek, want bij zijn aantreden, in de loop van het afgelopen seizoen, zei De Gunst nog dat IJsselmeervogels het aan zijn stand verplicht is om altijd om de prijzen te willen spelen. "Ik kijk naar mijn eigen jongens en dan zie ik dat we best een aardige groep hebben. Maar de selecties van Katwijk en AFC zijn kwalitatief een stuk beter dan de selectie die wij hebben", besluit De Gunst.
Luister hier naar het interview met Patrick Loenen
Luister hier naar het interview met Gert Peter de Gunst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.