Bol houdt zicht op unieke dubbel: vrijdag finale 400 meter horden

Amersfoort - Femke Bol heeft haar doorwaakte nacht na het behalen van Europees goud op de 400 meter goed doorstaan. De Amersfoortse atlete plaatste zich donderdag in München moeiteloos voor de finale van de 400 meter horden, het nummer waarop ze vorige maand zilver veroverde op de WK in Eugene en een jaar geleden brons op de Olympische Spelen.
De 22-jarige Bol snelde in haar heat van de halve finales naar de eerste plaats in 53,73. Ze was de enige van alle deelnemende atletes die onder de 54 seconden bleef. De finale vrijdag lijkt bijna een formaliteit, want Bol is gewoonweg veel beter dan de rest. Haar Europees record staat op 52,03. De 22-jarige atlete liet voorafgaande aan de EK al weten dat ze voor een unieke dubbel gaat. Nog nooit slaagde een atlete erin Europees kampioene te worden op de 400 meter vlak en de 400 meter horden.

Het kwam één keer eerder voor dat een atleet goud won op beide afstanden. Om te precies te zijn 118 jaar geleden: de Amerikaan Harry Hillman won bij de Olympische Spelen van 1904 in St. Louis de 400 meter én de 400 meter horden.

"Ik ben nog zo blij met mijn gouden medaille van gisteren. Ik geloof niet dat ik echt goed uitgerust was van die finale, maar kennelijk kan ik met een vermoeid lichaam toch vrij makkelijk 53,73 lopen", zei Bol na haar race. "Nu kijk ik vooral uit naar de finale van de 400 meter horden."