Voormalig topatleet Rob Druppers: 'Femke moet niet van alles anders gaan doen'

© Orange Pictures
Amersfoort - "Eens in de zoveel jaar heb je in Nederland zo'n uitzonderlijk talent, en Femke Bol is dat." Dat zegt Rob Druppers. De Utrechter won bij het WK in 1983 in Helsinki zilver op de 800 meter. Hij is nog steeds actief als atletiek trainer, en heeft afgelopen week genoten van de prestaties van Femke Bol op het EK. De Amersfoortse pakte drie gouden medailles, op de 400 meter horden, de 400 meter vlak en de 4 x 400 meter estafette.
"Je ziet heel veel talent voorbijkomen, maar er zijn er maar heel weinig die net dat beetje extra hebben", zegt Druppers. "We hebben dat in Nederland een paar keer gehad met Ellen van Langen en misschien ik wel, Dafne Schippers en nu Femke Bol. En die moet je koesteren."
Rob Druppers over Femke Bol
Druppers heeft ook een tip voor Bol. "Ik hoop dat ze niet al te heel gaat veranderen in haar trainingen en alles wat ze doet, maar dat ze gewoon plezier blijft houden en zo door blijft gaan." Daarmee waarschuwt Druppers indirect voor invloeden van buitenaf. "We hebben Dafne Schippers meegemaakt die dingen moest veranderen terwijl ze een hele goeie prestatie op het WK neerzette. Dat is allemaal niet goed afgelopen."
Druppers weet waar hij over praat. "Toen ik tweede werd op het WK ging iedereen zich ermee bemoeien. Mensen die er verstand van hadden zeiden dat ik dit moest veranderen en dat moest veranderen en dan zou ik echt de nummer één worden. Dat is ook niet goed uitgepakt. Ik denk dat Femke gewoon door moet gaan zoals ze nu bezig is."

Niet vergelijken met Fanny Blanker-Koen

Bol evenaarde met drie gouden medailles een stokoud record van Fanny Blankers-Koen, die op het EK van 1950 ook drie gouden medailles won. "Dat is leuk voor statistieken", zegt Druppers over die vergelijking. "Maar dat was een hele andere tijd. Er waren toen hele andere onderdelen en er deden veel minder vrouwen mee." Daarmee wil Druppers niet zeggen dat de prestatie van Femke Bol grootser is dan die van Fanny Blankers-Koen. "Het is heel moeilijk om prestaties te vergelijken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.