Er is veel veranderd bij Kampong, maar de doelstelling blijft hetzelfde: 'We willen de play-offs halen'

De nieuwe Kampong-coach Tim Oudenaller
De nieuwe Kampong-coach Tim Oudenaller © Orange Pictures
Utrecht - Met een uitwedstrijd tegen HGC begint voor de hockeyers van Kampong komende zondag de nieuwe hockeycompetitie. In die competitie moeten de Utrechters de zure smaak van het voorbije seizoen wegspoelen. De achtvoudig landskampioen liep de play-offs mis en was er veel gedoe rond coach Roelant Oltmans, die uiteindelijk moest vertrekken.
Oltmans' opvolger is Tim Oudenaller. Hij leidde vorig jaar het Zeister Schaerweijde naar het kampioenschap in de Promotieklasse. Maar in plaats van als coach van promovendus en degradatiekandidaat Schaerweijde staat hij nu als coach van play-offkandidaat Kampong in de hoofdklasse. "Het is een onwijze droom om bij Kampong aan de slag te mogen."
Veel van Oudenallers voorgangers aan de Laan van Maarschalkerweerd kwamen in een min of meer gespreid bedje terecht. Voor de nieuwe trainer geldt dat niet. De club heeft een onrustig seizoen achter de rug. "Ik wil niet teveel terugkijken. Dat heeft geen zin", zegt de nieuwe Kampong-coach, die met met Robbert Kemperman en Bjorn Kellerman twee belangrijke spelers kwijtraakte.
Ik wil niet teveel terugkijken. Dat heeft geen zin
Kampong-coach Tim Oudenaller over het onrustige laatste jaar
In totaal vertrokken er zeven spelers en mocht Oudenaller aan het begin van de voorbereiding negen nieuwelingen begroeten (zie kader). "We zijn in de breedte zeker sterker geworden. Maar ik vind het onwijs jammer dat Robbert en Bjorn er niet meer zijn, omdat ik dat twee uitstekende hockeyers vind."

Anderen moeten opstaan

Het vertrek van de twee bepalende spelers kan ook een positief effect hebben. Bij Feijenoord zaten ze een jaar geleden in zak en as toen Steven Berghuis naar Ajax vertrok. Maar door zijn vertrek bloeiden anderen op en kenden de Rotterdammers een geweldig seizoen. "Dat ontstaat nu ook", erkent Oudenaller. "Er zijn jongens die nu meer op moeten staan en dat gebeurt ook. Dat is leuk om te zien. Dus het heeft ook goeie kanten."

De selectie van Kampong telt negen nieuwe namen: Deegan Huisman en Pim Wasser kwamen van Hurley, Duco Telgenkamp van HDM en Rik Sprengers van Tilburg. Jelle Phijffer kwam met coach Tim Oudenaller over van Schaerweijde en Steven Verhoogt maakt de stap van Pinoké naar Kampong. Verder zijn Mats Schooleman, Finn van Bijnen en Jens de Vuijst doorgestroomd uit de eigen jeugd.

Kemperman en Kellerman zijn dus vertrokken. En een andere oudgediende, Sander de Wijn, zit voor de zoveelste keer in de laatste paar seizoenen in de lappenmand en mist de seizoensstart tegen HGC. "Sander is in de zomer aan zijn enkel geopereerd. Ik hoop dat hij in de eerste seizoenshelft nog een aantal wedstrijden kan spelen."
Er is dus veel veranderd bij Kampong, maar één ding is dat niet: de ambitie. "Ik steek het niet onder stoelen of banken, we willen gewoon voor de play-offs gaan", zegt Oudenaller, die weet dat de concurrentie groot is. "We hebben afgelopen weekend in de ABNAMRO Cup de finale van Rotterdam verloren, die zijn sterker geworden. Verder heb je Den Bosch en HGC, misschien ook KZ. En uiteraard Bloemendaal, Amsterdam en Pinoké. Het is gewoon weer een hele mooie competitie."
Beluister hier het gesprek met Tim Oudenaller

De wedstrijd HGC - Kampong is zondagmiddag live te volgen in Namen & Rugnummers bij Radio M Utrecht. Floris Mulder is de verslaggever op De Roggewoning in Wassenaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.