Stevige kritiek in Een Berg Sport: 'Matste FC Utrecht - Ajax in jaren'

© RTV Utrecht
Utrecht - De kritiek is niet mals, in Een Berg Sport. "Dit was de matste Utrecht - Ajax in jaren", stelt Gerrit Plomp, in de jaren '80 centrumverdediger van FC Utrecht. "Het leek na rust wel of ze speelden om het 0-2 te laten blijven. Ik was onthutst", baalde huisdichter Korneel Evers. En ook analist Gert Kruys had op meer felheid gehoopt. "Je mag in zo'n wedstrijd best wat meer kaarten pakken."
Nu bleef het bij kaarten voor Van der Kust en Boussaid, in een wedstrijd waarin FC Utrecht er nooit in slaagde het publiek mee te krijgen. Al weet Gerrit Plomp ook dat dat vroeger wel wat makkelijker was. "Als wij tegen Ajax speelden, kon je wel wat doen. Maar nu met al die camera's ben je beperkt in je middelen om een fikkie te stoken."
Ik was onthutst
Huisdichter Korneel Evers
Daarbij komt dat FC Utrecht wéér een tegentreffer kreeg uit een hoekschop. "Je zit met je billen tegen elkaar als je een corner tegen krijgt", stelt Gert Kruys. "RKC en Emmen scoorden uit een hoekschop omdat Utrecht niet bij de les is en niet met het mes tussen de tanden speelt." Tegen Ajax volgde voor Kruys het dieptepunt. "Iedereen moet een mannetje pakken maar Sylla staat te slapen en dan is het 0-1." En dat is om gek van te worden, weet ook Gerrit Plomp, tegenwoordig trainer van Geinoord. "Dan kun je als trainer nog zoveel afspraken maken, maar als de spelers zich daar niet aan houden, ben je nergens."

Systeemwissel

Het is duidelijk, de start van FC Utrecht is beroerd. Het 5.3.2-systeem van Henk Fraser, waar ook op is ingekocht, leverde twee gelijke spelen op tegen RKC en Cambuur, en een nederlaag tegen Emmen. Tegen Ajax schakelde Fraser al naar 4.4.2 en na de aankopen van deze week lijkt het erop dat FC Utrecht zelfs weer 4.3.3 kan gaan spelen. "Met Maeda en Youness heeft Utrecht vleugelspelers met een goede voorzet om Dost te bedienen", zegt Gert Kruys.
Kijk hier de hele uitzending van Een Berg Sport met Gerrit Plomp
Dat Fraser nu moet switchen van systeem, had hij ook kunnen voorkomen. "Je past je systeem aan aan de spelers die je hebt", zegt Plomp. Gert Kruys refereert aan zijn periode bij Sparta, waar hij naar eigen zeggen een enorme miskleun maakte. "Ik moest van de club aanvallender gaan spelen en hoger druk zetten. Maar dat paste niet bij de groep." De resultaten waren vervolgens beroerd, en Kruys trok lering. Nu, bij de amateurs van Montfoort pakt hij het anders aan. "Ik heb de spelers erbij betrokken, zijn moeten zich comfortabel voelen."
Er is nu veel kwaliteit, straks gaan de puzzelstukjes goed vallen
Gert Kruys
Kruys is niet alleen kritisch, hij neemt het ook voor Fraser op. "Het zijn allemaal nieuwe jongens, dat heeft tijd nodig. Ik ben ook heel blij met de terugkeer van Klaiber. Er is nu veel kwaliteit, straks gaan de puzzelstukjes goed vallen." De voormalige middenvelder voorspelt voor de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard dan ook een 2-1 zege. Ook Paul Pessel voorspelt in Pessel & Boonen een 2-1 overwinning, terwijl Appie Boonen zelfs op 3-0 rekent. Huisdichter Korneel Evers en studiogast Gerrit Plomp houden het op een 1-0 overwinning voor de mannen van Fraser.

Fortuna Sittard - FC Utrecht begint vrijdag om 20.00 uur en is live te volgen op Radio M Utrecht in een extra uitzending van Namen & Rugnummers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.