Twee Nederlanders in de Formule 1, maar dat gebeurde ook al in 1962

© Porsche museum Stuttgard
Maarsbergen - Morgen starten twee Nederlanders in de Grand Prix Formule 1 van Italië. Dat is bijzonder, maar niet uniek. Dat gebeurde ook al in 1962 bij de Grand Prix Formule 1 op Zandvoort. Toen stond Maarsberger Carel Godin de Beaufort aan de start, samen met de in 2019 overleden Ben Pon van auto-importeur Pon uit Leusden.
Godin de Beaufort reed destijds in een Porsche en werd zesde. De edelman uit Maarsbergen was daarmee de eerste Nederlander die punten scoorde in het wereldkampioenschap Formule 1. Destijds kregen alleen de eerste zes coureurs aan de finish punten.
Voor Ben Pon liep het minder goed af, het was zijn debuut in de Formule 1, aangespoord door Godin de Beaufort. Ook Pon reed in een Porsche, het merk dat hij zelf importeerde in Nederland. Hij crashte in de tweede ronde in de bocht ‘Scheivlak’, werd uit zijn auto geslingerd en kwam in de bosjes terecht. Pon overleefde het ongeluk, maar zou daarna nooit meer in een Formule 1-auto stappen.
Interview uit 2003 met Ben Pon
Morgen staan opnieuw twee Nederlanders aan de start. Nyck de Vries vervangt de zieke Alex Albon in een Williams. Het is zijn racedebuut in de Formule 1. Max Verstappen komt uit in zijn Red Bull.
De laatste keer dat twee Nederlanders samen in de Formule 1 uitkwamen, was in 2006. Toen reden Christijan Albers uit Laren en Robert Doornbos. Albers reed voor Spyker en Doornbos voor Red Bull. Het jaar ervoor reden de twee voor hetzelfde team: Minardi.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.