Dost schiet FC Utrecht tegen Vitesse naar eerste thuiszege: 'Geen goede wedstrijd, maar bleven erin geloven'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft de eerste thuisoverwinning van het seizoen geboekt. Door een treffer van Bas Dost in de 84e minuut waren de Utrechters in Stadion Galgenwaard met 1-0 te sterk voor Vitesse.
Ik weet met mijn ervaring dat je altijd één kans krijgt
Bas Dost
De winst is voor FC Utrecht de tweede zege op rij. Hoofdtrainer Henk Fraser staat met zijn ploeg na zes wedstrijden op de achtste plek met acht punten.

Evenwichtig spel

In de eerste helft was het duel in evenwicht, hoewel FC Utrecht iets meer kansen had dan de Arnhemmers. Maar de doelmannen van de twee clubs hoefden niet getest te worden.
Na rust was het spelbeeld vrijwel hetzelfde. Voor FC Utrecht was de grootste kans voor Dost. Na een voorzet van Sylla werkte de spits de bal richting het doel van Vitesse maar doelman Scherpen kon redding brengen.
Ook FC Utrecht-doelman Barkas werd opnieuw getest. Invaller Manhoef was Van der Kust te slim af waarna de Griekse sluitpost de bal maar net kon vangen.

Bevrijdende treffer

Met nog zes minuten op de klok viel de Utrechtse treffer. Ditmaal was het wel raak voor Dost. Vanuit de draai schoot de spits de 1-0 binnen. Het was voor Dost alweer zijn vijfde treffer van het seizoen. In het slot was Vitesse na een hoekschop nog vlakbij de gelijkmaker, maar doelman Barkas bood opnieuw knap redding.
We hebben jongens in het elftal waarvan ik als klein jongetje niet had verwacht mee samen te spelen
Mark van der Maarel

Noodzakelijke zege

"Drie punten en de nul gehouden. Dat hadden we nodig", blikt Mark van der Maarel terug. "Het besef is er dat dit noodzakelijk was. We erkennen dat het tot nu toe nog niet goed is geweest."
Hoofdtrainer Henk Fraser was na afloop blij en opgelucht. "Dat overheerst op dit moment", zegt de oefenmeester. "We moeten van alle kanten het vertrouwen winnen. Naar elkaar, naar het publiek. We spelen vandaag geen goede wedstrijd maar we blijven erin geloven."
En dat geloof leidde tot de 1-0 van Dost. "Ik was er zelf natuurlijk blij mee, en het team ook. We hadden veel onnodig balverlies. Het was frustrerend. Deze wedstrijd moesten we winnen. Ik weet met mijn ervaring dat je altijd één kans krijgt. Dit was die kans en die ging zoals ik wilde", aldus Dost. "Ik weet dat je op zulke momenten moet opstaan."
Er werd in het stadion gemord toen Fraser bij een 0-0 stand twee verdedigers inbracht. "Dat was noodzakelijk. Sagnan was geblesseerd", legt de trainer uit. "Ik wil altijd iedereen uitleg geven."
Hoofdtrainer Henk Fraser in gesprek met verslaggever René van den Berg

Jubilaris

Voor Van der Maarel was het zijn jubileumduel. Hij speelde zijn 350e wedstrijd in de hoofdmacht van FC Utrecht. "Volgens sommigen zijn het er 350 teveel", lacht Van der Maarel. "Maar nee, het is een mooi aantal. Toen ik een kleine jongen was had ik dat nooit durven dromen. Het feit dat je het aantal haalt is weinig gegeven."
Maar is de huidige ploeg van FC Utrecht de beste waarin Van der Maarel heeft gespeeld? "De ploeg misschien niet. Maar we hebben jongens in het elftal waarvan ik als klein jongetje niet had verwacht mee samen te spelen", zegt de verdediger. "Ik voel mij nog heel fit. Ik hoop mijn steentje nog even bij te kunnen dragen."
Doelpuntenmaker Bas Dost blikt terug met verslaggever René van den Berg

Beter worden

Aanwinst Luuk Brouwers werd door Fraser naar de kant gehaald. De middenvelder lijkt nog zoekende. "Brouwers had bij Go Ahead een andere rol. Hij is, net als het team, nog een beetje aan het struggelen. Ik ben ervan overtuigd dat het goed gaat komen. Van Go Ahead naar Utrecht is een hele stap", aldus Fraser.
De oefenmeester ziet dat zijn ploeg nog wat kan winnen op fitheid. Oud-topatleet en voormalig loop- en conditietrainer Rob Druppers werd al eens bij trainingen van FC Utrecht gesignaleerd. "Wij hebben een uitstekende staf. Maar je moet nooit je oren sluiten voor mensen die zich bewezen hebben. Daar kan je altijd van leren."
"Ik hou van heel veel info en filter wat ik kan gebruiken. Mijn staf staat ook open voor zo'n man als Druppers. Daarom vind ik ze ook goed. En dat zijn zeker geen twijfelaars", besluit Fraser.
Jubilaris Mark van der Maarel: 'Nooit durven dromen'

FC Utrecht - Vitesse: 1-0

84' Bas Dost (1-0)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.