Ellen van Dijk snelt in Australië naar derde wereldtitel tijdrijden: 'Ik dacht: ik geef alles'

© ANP
Woerden - Ellen van Dijk is in het Australische Wollongong voor de derde keer wereldkampioen tijdrijden geworden. De wielrenster uit Woerden was over 34 kilometer in een tijd van 44 minuten en 28 seconden duidelijk de snelste. Het zilver was voor de Australische Grace Brown, die 12 seconden toegaf. De Zwitserse Marlen Reusser, de Europees kampioene, werd op 41 seconden derde.
Annemiek van Vleuten viel tegen met de zevende tijd. Shirin van Anrooij eindigde als dertiende. Van Dijk was eerder de beste van de wereld in 2013 (Florence) en vorig jaar in Brugge. In mei van dit jaar veroverde de renster van Trek-Segafredo ook het prestigieuze werelduurrecord.
Vooraf werd gedacht dat het parcours in Wollongong met twee klimmetjes net te zwaar zou zijn voor de 35-jarige Woerdense. Maar het feit dat ze eerder naar Australië was afgereisd dan veel van haar concurrentes die een week geleden nog finishten in de Vuelta voor vrouwen betaalde zich wellicht uit. "Ik heb me goed voorbereid met mijn coach Josu Larrazabal en mijn vriend Benjamin. Maar ik heb steeds gedacht: lukt het niet, dan heb ik nog steeds een mooi jaar gehad."

Mooi jaar in de regenboogtrui

Maar meer nog dan de voorbereiding weet ze haar veroverde derde wereldtitel aan het mentale aspect. "Ik had een mooi jaar achter de rug in de regenboogtrui. Dit was eigenlijk niet mijn parcours. Ik dacht: ik geef alles en het podium halen zou mooi zijn", vertelde de 35-jarige.
Van Vleuten, de winnares van de Vuelta, was bij het eerste meetpunt al 26 seconden langzamer dan de voor haar gestarte Brown, die lang mocht hopen op haar eerste wereldtitel. Beiden waren vroeg gestart en wisten ook dat favorieten als Reusser en Van Dijk nog in actie moesten komen. De titelverdedigster was na 7 kilometer al sneller dan Brown en breidde haar voorsprong bij het tweede tussenpunt al uit naar 22 seconden.
Brown bleek een sterk slot te hebben gehad, maar het was niet genoeg om Van Dijk van haar derde wereldtitel af te houden. Van Dijk gaat woensdag in de gemengde ploegentijdrit voor een nieuw succes. Zaterdag volgt voor haar ook nog de wegwedstrijd, waarin ze normaal gesproken in een dienende rol zal rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.