Door de Lens van Ankie: 'Kunde tot kunst verheven'

© Fotostudio RedGreenBlue
Provincie Utrecht - Je hoeft ergens zelf niet goed in te zijn om het talent bij een ander wel te herkennen. Als meisje van een jaar of tien was ik lid van de plaatselijke atletiekvereniging. Twee keer per week trainen en elke zaterdag een wedstrijd. Weer of geen weer, zomer en winter, reed ik zonder mopperen na het avondeten naar de sintelbaan. Alleen, op mijn fietsje. Daar was niets spannends aan. Dat deden al mijn vriendjes en vriendinnetjes.
Het eerste wat ik deed als ik de baan op liep, zo’n echte ouderwetse met gravel waarvan het rode stof na een valpartij voor altijd tot diep in de vezels van je sportbroek bleef zitten, was kijken of het grote, grasgroene zeil van het hoogspringkussen er op, of er naast lag. Hoogspringen, daar hield ik van. Ik kon het ook. Wat niet zo verwonderlijk is. Ik stak met kop en schouders boven de rest uit. Letterlijk wel te verstaan. Met grote passen liep ik op de lat af en slingerde mijn lange lijf met een zwierige zwaai achterwaarts over de lat heen.

Kunst

Je zou zeggen dat hardlopen met mijn gestel ook tot de mogelijkheden moet hebben behoord. Niets is minder waar. Mopperend en met tranen in mijn ogen rende ik altijd ver achteraan. “Goed zo, Ankie. Kom op, je kunt het!” riepen alle kijkende ouders vanaf de kant. “Nee, ik kan het niet!” riep ik gefrustreerd terug. Een goede hardloper herken je onmiddellijk. Het gaat hard, dat spreekt voor zich, én: het ziet er mooi uit. Of je nou wilt of niet, je blijft er naar kijken. Een paar, waarvan één in het bijzonder, hebben de kunde echt tot kunst verheven.
In oktober wordt de prijs voor de Europese atlete van het jaar uitgereikt. Femke Bol is genomineerd. Natuurlijk. Wie anders? Europees kampioen 2022 op de 400 meter, 400 meter horden en de 4x400 meter estafette. En nog veel meer. Femke Bol. Zij kan het. Hardlopen; als geen ander.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.