Doelman Fons Mulder kent geen angst na drie kruisbandblessures: 'Ze moeten me eerder afremmen'

© Geert Lommers
Utrecht - Hercules-doelman Fons Mulder is bijna weer speelklaar. De 31-jarige keeper stond lang buitenspel, nadat hij vorig jaar een zware knieblessure opliep. Inmiddels is hij zodanig hersteld dat hij de groepstraining heeft hervat.
Het gebeurde vorig jaar op 31 oktober, in de uitwedstrijd tegen DEM in Beverwijk. "Ik wilde een bal wegtrappen en kreeg een klein tikje toen ik in de lucht was", haalt de doelman het moment terug. "Bij de landing voelde ik een knak en toen wist ik al gelijk dat het fout was." Dat Mulder het direct wist, is niet zo gek. "Het was de derde keer, dan heb je helaas de ervaring dat je weet dat het niet goed is."
Een mri-scan bevestigde een paar dagen later wat Mulder al vreesde: de voorste kruisband was afgescheurd. Even schoot het door het hoofd van de toen 30-jarige sluitpost om er dan mee te stoppen, om niet weer zo'n lang revalidatietraject in te gaan. Uiteindelijk besloot hij toch tot een operatie en zich te richten op dit seizoen. "Het begon al snel weer te jeuken."
Ruim tien maanden na dato is Mulder terug op het trainingsveld. "Ik doe weer volledig mee met de groep. Dus echt de partijen en alles weer." In oefenduels moet hij nu wedstrijdritme opdoen om de concurrentiestrijd met zijn vervanger Pepijn Vonk aan te gaan. "En dan het de trainer zo lastig mogelijk maken om de keuze te maken."
Als het goed gaat jeukt het, maar als het slecht gaat jeukt het nog meer
Hercules-keeper Fons Mulder
Mulder zat vorig seizoen aan de kant toen Hercules streed voor het kampioenschap in de derde divisie. Dat was zwaar. "Op die momenten wil je onderdeel uitmaken van het team. En ondanks dat iedereen probeert je erbij te betrekken, hoor je er niet helemaal bij." Dat gevoel heeft de doelman nu nog. "Je kijkt toe en als het goed gaat jeukt het, maar als het slecht gaat jeukt het nog meer. Dan wil je het heft zelf in handen nemen."
Nu Mulder bijna zo ver is dat hij zijn rentree kan maken, rijst ook de vraag of hij niet bang is geworden. Hij scheurde immers al drie keer een kruisband, dan kan het ook een vierde keer gebeuren. "Dat spookt geen moment door mijn hoofd. Dat is denk ik ook waarom de revalidatie best voorspoedig is gegaan. Ik heb geen angst dat ik er weer doorheen ga. Ze moeten me eerder afremmen."
Luister hier naar het gesprek met Fons Mulder
De revalidatie is voltooid, het kan dus niet lang duren voordat Mulder de strijd aangaat met Pepijn Vonk. "Het is hartstikke mooi voor Pep natuurlijk, die heeft ook veel blessureleed gekend, en toen hij vorig seizoen zijn kans kreeg heeft hij hem gepakt. Dit seizoen staat hij er weer heel stabiel. Maar ik ga het hem heel moeilijk maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.