Bart Hoolwerf wint eerste massastart van seizoen: 'Stap naar wereldtop zit er zeker in'

© Orange Pictures
Eemdijk - Het schaatsseizoen is begonnen en Bart Hoolwerf is op de afspraak. De schaatser uit Eemdijk heeft vrijdag namelijk de eerste massastart van het seizoen gewonnen. Dat deed hij in Heerenveen.
Bart Hoolwerf in Namen en Rugnummers: "We zijn op de goede weg"
In de Elfstedenhal was Hoolwerf de snelste in een sprint van vier. Hij bleef Harm Visser nipt voor. De derde plaats was voor Louis Hollaar, sinds dit seizoen een ploeggenoot van Hoolwerf bij Reggeborgh. Evert Hoolwerf, de broer van Bart, eindigde in de finale in Heerenveen als elfde, vlak voor Wesly Dijs uit Soest.

Minder marathons

De winst ging dus naar Bart Hoolwerf, die zich na zijn transfer van Jumbo-Visma naar Reggeborgh meer wil richten op het onderdeel massastart. Vorige winter deed hij al mee aan enkele wereldbekers. "Winnen is altijd een bevestiging dat het goed zit met de vorm en dat je een goede zomer hebt gedraaid", zegt hij. "Ik wil laten zien dat ik voor de massastart wil gaan, want ik wil mij graag plaatsen voor de World Cups en laten zien dat ik kan winnen."
Ik ga wel minder marathons rijden, dat is een keuze die ik gemaakt heb
Bart Hoolwerf gaat zich focussen op de massastart
"Ik heb een andere aanloop gehad richting het seizoen", aldus Hoolwerf. "We hebben met de ploeg ambities uitgesproken en een trainingsvorm gekozen. Zoals het nu lijkt, zijn we op de goede weg. Ik ga wel minder marathons rijden. Dat is een keuze die ik gemaakt heb."
Van vorig seizoen heeft hij veel geleerd. "Ik moet nog een stap maken richting de wereldtop, dat heb ik gemerkt. Die stap zit er zeker in. Daarom heb ik gekozen om zesde rijder te worden bij de marathonploeg van Reggenborgh. Dat betekent dat ik soms ga invallen, maar verder ben ik volledig gefocust op de massastart en langebaanwedstrijden."

Geen bondscoach

Met de eerste grote wedstrijden voor de deur, heeft Nederland nog altijd geen nieuwe bondscoach gevonden na het vertrek van Jan Coopmans. "Dat is voor ons vrij onzeker. Voor individuele afstanden is het makkelijk voor wereldbekers, maar bij de massastart of ploegenachtervolging gaat dat via een aanwijsplek. Nu is er geen aangewezen persoon waar je mee kan praten. Dat is wel een beetje jammer", vindt de Eemdijker.
"Ik houd me er zelf niet mee bezig. Ons team doet dat wek. Ik kan alleen maar laten zien dat ik in orde ben en moet mijn ambitie tonen", is Hoolwerf ambitieus. Volgende week schaatst hij nog een massastart met broer Evert, waarna hij op een laatste trainingskamp vertrekt naar Spanje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.