Boksbonden wijzen nieuwe voorzittersverkiezing met Van der Vorst af

Boris van der Vorst
Boris van der Vorst © Orange Pictures
Bunnik - De internationale boksfederatie IBA gaat geen nieuwe voorzittersverkiezing houden. Op een extra congres in de Armeense hoofdstad Jerevan stemde driekwart van de landen tegen een nieuwe verkiezing, waarin Boris van der Vorst uit Bunnik het dan zou hebben opgenomen tegen de zittende voorzitter Oemar Kremlev. De Rus mag nu blijven zitten.
Van der Vorst had zich voor het reguliere congres van de IBA dit voorjaar in Istanbul aangemeld als tegenkandidaat van Kremlev, maar de voorzitter van de Nederlandse boksbond werd kort voor de verkiezing geschorst. Van der Vorst tekende met succes protest aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. Volgens het CAS was Van der Vorst ten onrechte uitgesloten.

106 tegen, 36 voor

De IBA besloot daarop een extra congres te houden waarop de aangesloten bonden de vraag kregen voorgelegd of ze een nieuwe verkiezing wilden, die dan aansluitend zou worden gehouden. Van de 146 bonden stemden er 106 tegen, 36 landen wilden wel een nieuwe verkiezing. Vier bonden onthielden zich van een stem.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt boksen van het olympische programma te halen als de IBA geen hervormingen doorvoert. Volgens Van der Vorst betekende de keuze tussen hem of Kremlev ook een keuze tussen wel of geen olympische status van de sport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.