Door de Lens van Ankie: Toevalstreffer

© Fotostudio Red Green Blue
Provincie Utrecht - “En nu maar hopen dat Edwin ook als eerste over de finish komt.” Een mooie foto van de winnaar dat wil iedere sportfotograaf. De eerste keer dat ik de atleten op de kruising van de Adelaarstraat en de Merelstraat zie afkomen, rennen ze in een groepje van zes dicht op elkaar. Nu, twee kilometer en een rondje om de molen later, komt hij in zijn eentje de bocht om. Er is een gat geslagen. Vlak voor de bocht heeft hij zijn kans schoon gezien. Waar blijft de rest?
Het is min of meer toevallig dat ik hier terecht ben gekomen. In mijn zoektocht naar een goed plekje langs de singel om de oudste stratenloop van Nederland mooi vast te kunnen leggen, zie ik al fietsend in mijn ooghoek de mannen van dweilorkest De Batenbouwers uit Nieuwegein zich neervlijen aan de voet van molen Rijn en Zon. Met de blik op de hoge korenmolen, de allerhoogste van onze provincie, de kap tikt met gemak de 30 meter aan (32 om precies te zijn), met op de achtergrond de warme swingende klanken van de koperen blaasinstrumenten is de keuze snel gemaakt.

Eén plus negenduizendnegenhondernegenennegentig

Al negenenzestig keer holden duizenden mensen samen door de straten van onze Domstad. Vandaag zijn het er tienduizend, en een beetje. Ik nestel mijzelf met mijn camera op mijn knieën langs de kant van de weg. Dichtbij waar het gaat gebeuren maar ook veilig. Voor mezelf en de lopers. Na een goedkeurend knikje van de motoragent die voorop rijdt, weet ik dat ik goed zit. Dit is de plek. Hier gaat het gebeuren. De spanning stijgt. De molen straalt trots in de zon. Het publiek juicht en klapt de handen stuk. Daar zijn ze.
En dan, een heuse demarrage. Vlak voor mijn lens wordt de wedstrijd beslecht. Hij gaat ervoor. Alle negenduizendnegenhondernegenennegentig anderen laat hij achter zich. Edwin Sjerps wint de Utrechtse Singelloop 2022.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.