Effectief FC Utrecht wint van Heerenveen en klimt naar zevende plek: 'Onze Grieken zijn fantastisch'

Douvikas zorgde voor de 1-1
Douvikas zorgde voor de 1-1 © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft in de eredivisie directe concurrent Heerenveen verslagen. De Utrechters kwamen nog op achterstand maar wisten door twee knappe doelpunten met 2-1 te winnen in het Abe Lenstrastadion.
Onze Grieken zijn fantastisch. Vanavond ga ik aan de ouzo
Hoofdtrainer Henk Fraser
Heerenveen begon een stuk sterker aan de wedstrijd. Doelman Vasilis Barkas hield de Utrechters in het eerste half uur op de been. Maar in de 33e minuut werd de Griekse sluitpost gepasseerd. Na een voorzet van Kohlert kon de helemaal vrijstaande Sydney van Hooijdonck de 1-0 binnenkoppen.
Vlak voor rust werd het uit het niets 1-1. Tasos Douvikas nam de bal aan in de zestien en haalde verwoestend uit. Via de onderkant van de lat vloog de bal het Friese doel in.
In de tweede helft kwam FC Utrecht beter in de wedstrijd. Dat leidde in de 67e minuut naar de 1-2. Na een hoekschop wist Sagnan meerdere spelers in de zestien te omspelen. De Franse verdediger schoot de bal vervolgens snoeihard binnen.

FC Utrecht zevende

FC Utrecht klimt door de overwinning van de achtste naar de zevende plek. De Utrechters hebben achttien punten. Heerenveen is met 17 punten nu de nummer acht. Sparta Rotterdam staat met twintig punten zesde.

Hoofdrol voor de Grieken

"We zijn heel blij met de overwinning. Na de eerste helft was het wel een klein wonder dat het 1-1 was. In de rust hebben we wat omgezet", blikt Jens Toornstra terug op het duel. Hij verzorgde voor twee assisten. "De eerste was bewust. Als de tweede als assist wordt geteld dan is het geluk, maar dat moet je soms hebben", doelt hij op de hoekschop waaruit Sagnan uiteindelijk scoorde.
Jens Toornstra blikt terug op de zege op Heerenveen
Verdediger Mike van der Hoorn vond het spel er in de eerste helft van zijn ploeg er niet uit zien. "Heerenveen maakte optimaal gebruik van onze zwaktes in dit systeem. Daar hadden we geen antwoord op. Daardoor leek het alsof we van het kastje naar de muur werden getikt", aldus de verdediger.
"We hebben het in de tweede helft heel volwassen uitgespeeld", zegt Toornstra. "Maar we moeten wel goed bekijken hoe het in de eerste helft misging. We komen er vandaag gelukkig goed mee weg. Barkas maakte een paar fantastische reddingen. Ik zie het hem op trainingen ook doen."
Mike van der Hoorn in gesprek met verslaggever René van den Berg
En dus hadden twee Grieken, Douvikas met zijn gelijkmaker, een hoofdrol. "Onze Grieken zijn fantastisch. Vanavond ga ik aan de ouzo", blikt trainer Henk Fraser terug. "Onze keeper is fantastisch. Ik moest in het begin aan hem wennen. Ik vond het een vreemde vogel, het leek alsof die nooit zin had om te trainen. Hij is volop bezig en ligt goed in de groep. De andere keepers zijn talentvol, maar hij is echt buitencategorie."
En mede daardoor pakte FC Utrecht de drie punten. "We hebben als team gestreden. In de fase waarin we zitten zijn deze punten heel lekker. Op basis van de tweede helft vind ik het resultaat wel terecht", besluit Van der Hoorn.
Hoofdtrainer Henk Fraser van FC Utrecht blikt terug op de zege

sc Heerenveen - FC Utrecht: 1-2

33' Sydney van Hooijdonck (1-0)
44' Tasos Douvikas (1-1)
67' Modibo Sagnan (1-2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.