Live op Radio M: Krijgt de derby eindelijk weer eens een winnaar?

Spakenburg-IJsselmeervogels van vorig seizoen. Eindstand 1-1
Spakenburg-IJsselmeervogels van vorig seizoen. Eindstand 1-1 © Orange Pictures
Bunschoten - Op 21 november 2015 won IJsselmeervogels de dorpsderby tegen Spakenburg met 3-1. In dat duel kreeg Spakenburgmiddenvelder Dominique Scholten al na twee minuten de rode kaart. Hoewel Mike van de Laar de toegekende strafschop miste, wonnen de Vogels. De zes derby's daarna eindigden allemaal gelijk.
Die zege van IJsselmeervogels vond plaats in het laatste seizoen voor de invoering van de tweede divisie. De twee jaargangen erna speelde eerst IJsselmeervogels en vervolgens Spakenburg niet in de tweede divisie en werd de derby dus niet gespeeld. Na de terugkeer van de Blauwen op het hoogste amateurniveau, in 2018, leverde de derby nooit meer een winnaar op.
Vanmiddag gaat Spakenburg - IJsselmeervogels tussen de nummers 11 en 13 van de tweede divisie. Spakenburg boekte de afgelopen zaterdag een knap gelijkspel bij nummer 2 De Treffers, IJsselmeervogels versloeg FC Lisse met 4-1. Het was al de vierde keer op rij dat de Vogels ongeslagen bleven. Van die vier wedstrijden werden er twee gewonnen. De laatste drie duels van Spakenburg leverden een zege, een gelijkspel en een nederlaag op.
De betere reeks van IJsselmeervogels wil niet zeggen dat de Rooien favoriet zijn. De derby is sowieso een wedstrijd op zich, maar het programma van Spakenburg in die reeks van drie duels was ook iets pittiger. De Blauwen speelden de laatste drie duels tegen de top 2 van de tweede divisie. Drie van de vier laatste tegenstanders van IJsselmeervogels staan in het rechter rijtje.
Historisch gezien heeft IJsselmeervogels de beste papieren. De Rooien versloegen de buren 34 keer, de Blauwen wonnen 26 keer. Bij 25 derbys was er geen winnaar.
De al eerder genoemde Mike van de Laar is de enige speler die er de laatste keer dat de derby een winnaar opleverde ook al bij was. Zoals gezegd miste hij toen een strafschop. Van de Laar zat, als 18 jarige, ook bij de selectie toen IJsselmeervogels in 2010 voor het laatst een uitwedstrijd tegen de buren won. Op 6 oktober 2010 werd het 2-3, Van de Laar kwam niet in actie.
Spakenburg-trainer Patrick Loenen kan beschikken over een compleet fitte selectie, dus ook over Luuk Admiraal, die er afgelopen weekend niet bij was. In de selectie van zijn collega Gert Peter de Gunst ontbreekt de geblesseerde Mitch Willems. Aanvoerder Wessel Boer keert terug na een schorsing.

Spakenburg - IJsselmeervogels begint vanmiddag om 15.00 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. Daarin verder aandacht voor de derde divisie, waar koploper DOVO op bezoek gaat bij Sparta Nijkerk en voor de ontknoping van de eerste periode in de vierde divisie, met een nek-aan-nekrace tussen Eemdijk en DHSC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.