Voordaan-coach Jonker blijft positief ondanks 0 uit 12: 'Staan maar vier punten achter Schaerweijde'

© Orange Pictures
Groenekan - De hockeymannen van Voordaan verrasten vorig seizoen, door na een zege in de play-offs tegen Tilburg voor de vierde keer in de clubhistorie te promoveren naar de hoofdklasse. Maar na twaalf wedstrijden op het hoogste niveau is de euforie in Groenekan voorbij. Voordaan staat aan het begin van de winterstop, die duurt tot begin maart, puntloos laatste.
"De promotie was geweldig, maar er zijn een paar jongens weggegaan en dat blijkt achteraf toch moeilijk op te vangen", blikt coach Peter Jonker terug op de eerste seizoenshelft. Van het team dat promoveerde vertrokken Thur Stadelmeijer, Dylan Vermeij en Casper Roelofs. Bovendien stopte Mister Voordaan, oudgediende Adriaan Stolk. "Als we de ploeg bij elkaar hadden gehouden hadden we misschien een keertje kunnen stunten", stelt Jonker.
Van de twaalf duels die Voordaan speelde en verloor, was het in tien duels kansloos, vindt de coach. Alleen tegen mede-promovendi Schaerweijde en HDM had er volgens Jonker meer ingezeten. "Schaerweijde won verdiend, maar daar deden we het onhandig. En tegen HDM kwamen we na een zwakke eerste helft terug tot 3-2. Als wij hem er nog in hadden geduwd had het zomaar gekund, maar zij maakten de 4-2 en toen was het wel klaar."
We proberen ervan te genieten dat we in de hoofdklasse tegen geweldige spelers spelen
Peter Jonker, coach Voordaan
De conclusie is, niet voor het eerst, dat het verschil tussen de hoofdklasse en de promotieklasse enorm is. "Voor ons is het verschil te groot", erkent Jonker. "Maar ook Schaerweijde heeft alleen punten gepakt tegen ons en tegen HDM. En HDM doet het heel knap, die staan zelfs boven HGC."
"Ik had me er iets anders van voorgesteld, laat dat duidelijk zijn"
Voor de coach en zijn ploeg is het nu zaak om gemotiveerd te blijven. "Coach zijn is binnen de mogelijkheden zo goed mogelijk presteren. Daar hoort ook bij dat je met elkaar probeert de sfeer erin te houden. We proberen ervan te genieten dat we in de hoofdklasse tegen geweldige spelers spelen. En mijn jongens worden gewoon beter."
En dus vindt Jonker het, ondanks alles, nog steeds leuk. "Ik had me er iets anders van voorgesteld, laat dat duidelijk zijn. Maar ik moet nu anders kijken. Niet blijven hangen in weer een nederlaag."

'Gat is maar vier punten'

De competitie ligt nu stil tot begin maart. In die periode speelt Voordaan in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Daarna wil Jonker zijn mannen zo goed mogelijk voorbereiden op de laatste tien competitieduels. "Het kan realistisch zijn of niet, maar dat betekent dat we nog tien keer een kans hebben om tot het laatst in de wedstrijd te blijven", stelt Jonker. "Ik heb nog steeds goeie hoop dat we een keer kunnen verrassen."
En hoe slecht Voordaan er ook voor staat, degradatie is nog geen feit. "Schaerweijde staat maar vier punten boven ons." Als Voordaan er in slaagt de ploeg uit Zeist te passeren, is directe degradatie afgewend en mogen de Groenekanners p/d wedstrijden gaan spelen tegen een ploeg uit de promotieklasse. "Op meer hadden wij van te voren toch niet gerekend", zegt Jonker. "We hadden niet gedacht dat wel effe negende zouden worden."
"We hadden niet gedacht dat we wel effe negende zouden worden"
De coach roemt daarbij ook de sfeer op de club. "De jongens worden enorm gesteund. Iedereen ziet dat ze verschrikkelijk hun best doen. Er worden geen verwijten gemaakt. Dat maakt het ook makkelijker voor die jongens." Daarbij is uitgerekend buurman Schaerweijde uit Zeist de grote concurrent. "Dat maakt het nog wat makkelijker om je op te laden voor de komende maanden."
Jonker wil tot slot nog iets kwijt over de manier waarop in hockeykringen over zijn ploeg wordt gesproken. "Mensen zeggen dat we niks te zoeken hebben in de hoofdklasse. Maar volgens mij zijn we vorig jaar na een waanzinnig seizoen gepromoveerd, gewoon zoals dat gaat naar de hoofdklasse", aldus de coach. "Als mensen zeggen dat we niet goed genoeg zijn, daar ga ik in mee. Maar we spelen in de hoofdklasse omdat we gepromoveerd zijn. Zo zijn de regels toch? Of niet?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.