Handbalsters besluiten WK als zesde, Malestein opnieuw op schot

Bunschoten-Spakenburg, Leusden - De Nederlandse handbalsters zijn op de zesde plaats geëindigd op het EK in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. De ploeg van bondscoach Per Johansson verloor de strijd om de vijfde plaats van Zweden met 37-32. Angela Malestein uit Bunschoten scoorde vijf keer en was daarmee één van de topschutters van Oranje.
De zesde plaats is dezelfde plek die Nederland op het EK van 2020 in Denemarken haalde. De twee EK's daarvoor vielen in de hoogtijdagen van het Nederlands team, met zilver in 2016 en brons in 2018. Het duel tegen Zweden ging vooral om de eer, want Nederland was al voor aanvang zeker van een ticket voor het WK van 2023 in Zweden, Noorwegen en Denemarken.
Oranje begon slordig tegen Zweden, dat bij rust al leidde met 21-16. In de tweede helft speelde Nederland beter en knabbelde het geleidelijk wat van de achterstand af. Bij een stand van 28-29 leek zich een ommekeer aan te dienen, maar Zweden leefde op en liep weer uit naar vijf doelpunten verschil. In de slotfase van de wedstrijd lukte het de Nederlandse ploeg niet meer aan te haken.