Gert Jan Karsten wil IJsselmeervogels terugbrengen naar de top

Gert Jan Karsten
Gert Jan Karsten © IJsselmeervogels.nl
Bunschoten - IJsselmeervogels terugbrengen naar de top. Dat is de ambitie van Gert Jan Karsten, die in juli Gert Peter de Gunst opvolgt als trainer van de club uit Bunschoten-Spakenburg. "Dat wordt een lange en zware weg, maar ik heb er veel zin in", zegt Karsten.
De 43-jarige Karsten is momenteel trainer van Urk, waarmee hij vorig jaar kampioen werd van de hoofdklasse en dit seizoen debuteert in de derde divisie. Daarvóór was hij zes jaar trainer van HHC Hardenberg, dat net als IJsselmeervogels uitkomt in de tweede divisie. In een nog verder verleden was hij al eens werkzaam op de Westmaat, eerst als trainer van de C1 van IJsselmeervogels, later bij het tweede. Bij de C1 had hij de huidige eerste doelman Jaimy Schaap onder zijn hoede. Een paar jaar later liet hij Mike van de Laar, nu al jaren vaste waarde in de Rooie hoofdmacht, als B-junior in het tweede debuteren.
Karsten stopte al op zijn 20e met voetballen, tot verbazing van zijn vader. "Die vroeg waarom. Ik zei, ik ben niet zo snel, ik ga mijn diploma's halen en ik word trainer." Dat was niet gelijk een succes. De aanstaande trainer van IJsselmeervogels debuteerde bij de D8 van Nunspeet. "Mijn eerste wedstrijd verloren we met 13-1, dat vergeet ik nooit meer."
Mijn eerste wedstrijd verloren we met 13-1, dat vergeet ik nooit meer
Gert Jan Karsten
Maar Karsten haalde diploma's en kwam steeds hoger. Hij werd assistent-trainer bij HHC Hardenberg en nam als interim-trainer het roer over toen Joseph Oosting, de huidige trainer van RKC Waalwijk, werd ontslagen. Na twee weken was het voor bestuur en spelers duidelijk. "Ik kreeg het vertrouwen om door te gaan", vertelt Karsten. "En dan vindt de buitenwereld je ineens een toptrainer, terwijl je nog steeds dezelfde persoon bent."

Drive

Wie die persoon is? "Iedereen die mij kent weet dat ik met een bepaalde drive en een bepaalde energie het vak uitoefen. Ik probeer mijn elftallen aanvallend te laten spelen en ik werk heel gestructureerd en planmatig", karakteriseert Karsten zichzelf. Die kwaliteiten overtuigden IJsselmeervogels. "In gesprekken met de technische commissie bleek dat we op één lijn zaten, en daar ben ik hartstikke blij mee."
Hoewel Karsten maar voor één jaar tekende, "Ik teken altijd voor één jaar, dat heb ik bij HHC zes keer gedaan", denkt hij wel mee over de lange termijn bij de club. "We moeten IJsselmeervogels terugbrengen naar de top. Dat wordt een lange en zware weg, maar ik heb er wel zin in." De fans dromen van een kampioenschap, het eerste voor IJsselmeervogels sinds 2011, maar Karsten is realistisch. "Kampioen, daar praten we nog niet over. We moeten eerst, ik met Urk en ook IJsselmeervogels, een half jaar ons stinkende best doen om op het niveau te blijven waar we nu zitten."
Luister hier naar het hele gesprek met Gert Jan Karsten, zoals dat zondag te horen was in Namen & Rugnummers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.