Topijshockey in Utrecht heeft eindelijk weer toekomst

Archieffoto IJCU Dragons uit 2015
Archieffoto IJCU Dragons uit 2015 © Gerrit van Keulen
Utrecht - In 1991 en 1992 stond het ijshockey in Utrecht op het hoogste podium. Twee keer op rij werd de landstitel veroverd door een team met illustere namen als Tony en Stefan Collard en Willem van de Kraak. Daarna kwam de klad erin. IJCU verdween uit de vaderlandse top en zelfs uit de eredivisie. De laatste jaren werden regelmatig pogingen gedaan om het ijshockey in de Domstad nieuw leven in te blazen, maar dat mislukte telkens. Tot dit jaar. Onder leiding van de eerder genoemde Willem van de Kraak lijkt IJCU Dragons eindelijk weer een stabiele eredivisionist te zijn.
Van de Kraak nam afgelopen zomer het stokje over van Stefan Collard. "Die heeft goed werk verricht nadat we van nul af waren opgestaan. Wij kunnen het nu een stapje verder brengen en ik denk dat we goed bezig zijn." Wat heet. IJCU Dragons staat na tien duels op een keurige zesde plaats in de eredivisie, die bestaat uit dertien teams. "We beginnen nu de vruchten te plukken van het harde werken van de laatste jaren."
Eerst prestaties neerzetten en dan hopen dat mensen erin stappen om het verder te laten groeien
Willem van de Kraak, coach IJCU Dragons
Je vraagt je dan af wat er veranderd is. Want bij eerdere pogingen om het ijshockey in Utrecht weer op de kaart te zetten werd er ongetwijfeld ook hard gewerkt. De oorzaak van alle mislukte pogingen was altijd het gebrek aan geld. "Dat geld is er nu ook niet", zegt Van de Kraak. "Maar dat geld komt niet uit het niets naar de club toe. Dus we doen het nu andersom: eerst prestaties neerzetten en dan hopen dat mensen erin stappen om het verder te laten groeien."
De huidige selectie doet het allemaal voor niks, de spelers betalen zelfs contributie. Daarbij had Van de Kraak het geluk dat zich ook buitenlandse spelers meldden. "Onze goalie, daar hebben we veel geluk mee gehad. Die wilde graag komen en hij had een vriend die ook wel wilde. Volgende week komt er nog een bij waar ik veel van verwacht. Die jongens willen graag wat van Europa zien en wij kunnen ze goed gebruiken."

IJCU Dragons heeft dit seizoen de beschikking over de Canadese doelman Zachary Levac en zijn landgenoot Broderick Black, met 10 treffers clubtopscorer. Vanaf volgende week sluit ook Reingold Shtemke aan bij de selectie van Willem van de Kraak.

Na al die jaren in de marge zou je van IJCU Dragons niet al te hoge ambities hoeven te verwachten. Langere tijd goed en stabiel meedraaien in de eredivisie, dat is al meer dan ze de laatste twintig jaar gewend zijn op de Vechtsebanen. Maar Van de Kraak denkt groter. "We spelen nu de komende twee weekends tegen Leeuwarden, dat is onze concurrent. Als we die goed uitkomen kunnen we de vierde, vijfde plek halen. Dat is goed voor de play-offronde. Dan hebben we kans om bij de laatste vier te eindigden. Dan komen er andere krachten los en dan is alles mogelijk. En dan komen er ook weer mensen kijken en daar zitten dan ook weer potentiële sponsors tussen."
Sponsors zijn nodig om de club overeind te houden, maar er is ook aanwas uit de eigen jeugd nodig. De U15 en de U17 van IJCU Dragons spelen in hun leeftijdscategorie ook op het hoogste niveau. "Er loopt veel talent rond in de jeugd. Daar moet je het sowieso van hebben. We hebben nu al Francis Wilkes. Die jongen is 15 jaar en dat is gewoon een volwaardige speler bij ons die het super goed doet."
Van de Kraak zelf is inmiddels 58. Hij was na een coachavontuur in Den Bosch eigenlijk gestopt, maar ging overstag toen hij afgelopen zomer door 'zijn' IJCU, waar ook zijn zoon Vince in de hoofdmacht speelt, werd gevraagd. "Je doet het voor de club en voor de jongens. Ik hoef het niet voor het geld te doen. Ik hoop dat de goeie tijden weer terug kunnen komen."
Beluister hier het interview met Willem van de Kraak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.