RC Eemland heeft meer structuur en gaat ongeslagen aan de leiding: 'Kampioen worden is uitgesproken'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Het gaat op dit moment op sportief vlak zeer goed met de rugbyers van Eemland. Sinds deze zomer staan Zane Gardiner (hoofdcoach) en Allard Jonkers (assistent-coach) voor de groep. En dat lijkt vooralsnog geen slechte keuze. Want de Amersfoorters gaan aan kop in de ereklasse en als het aan Jonkers ligt blijft het daar niet bij.
De vraag is wat het geheim van Eemland is. Want na vijf duels hebben de Amersfoorters vijf overwinningen op zak en dus nog geen enkele nederlaag geleden in de ereklasse. "Er zit meer structuur in het team. We benaderen iedere wedstrijd op een andere manier, we hebben geen vaste speelstijl", zegt Jonkers. "We kijken iedere keer heel precies naar de tegenstander. En dan kijken we waar onze kracht en kans ligt."
Coach Allard Jonkers over de goede start van het seizoen
Maar er is ook nog een ander opvallend feit waar Eemland misschien wel hun succes vandaag haalt, zegt Jonkers. "We hebben in het voorseizoen heel veel aandacht besteed aan de geschiedenis van Eemland. Door wie is de club opgericht, wie hebben er al gespeeld, wat betekent de 'yellow-family'. Vanuit daar hebben we gewerkt aan onze eigen visie en kernwaarden."
We hebben uitgesproken dat we voor het kampioenschap gaan
Allard Jonkers, assistent-coach Eemland
En de samenstelling van de selectie draagt natuurlijk ook bij aan het succes. "We hebben niet een hele grote groep qua spelers. Wij hebben heel precies gescout, welke type spelers we nodig hebben. We hebben een aantal hele goede aankopen gedaan die ook de lijnen kunnen uitzetten op het veld."
"We zijn begonnen met het bouwen aan onze verdediging. Zeker tegen CAS, dat ook echt een grote naam is in het rugby, hebben we laten zien dat we verdedigend heel sterk zijn", zegt de coach van Eemland. "We zijn ervan overtuigd dat als we weinig punten tegen krijgen we de wedstrijden winnen."

Uitslagen tot nu toe:

RC Eemland - Cas: 50-3
Oisterwijk Oysters - RC Eemland: 0-33
RC Eemland - Haagsche: 21-20
RC Eemland - A.S.R.V Ascrum: 53-0
't Gooi - RC Eemland: 20-25

Vorig jaar had Sven Bulens de leiding over Eemland. Toen werd de kampioenspoule bereikt maar de halve finales niet. "Ik vind het knap hoe ze het gedaan hebben. Ze hebben het eigenlijk zelf gedaan, zonder echte sturing. Er was wel een coach maar die was er toch wel anders mee bezig. Er zat dus al veel potentie in deze groep."
Persoonlijk vond Jonkers de winst op 't Gooi het mooiste. "Dat is de club waar ik altijd heb gespeeld. Zij spelen ieder jaar wel in de top drie. Om die dan te verslaan op hun eigen veld dat is een grote overwinning voor deze jongens. Van Haagsche thuis winnen was al heel mooi, maar 't Gooi is echt een grote overwinning."

Op naar de titel

Aan het einde van het seizoen wil Eemland in de top zes eindigen zodat het de kampioenspoule in gaat. In die poule moet het vervolgens bij de eerste vier eindigen. Dan plaatsten de Amersfoorters zich voor de halve finale waarin wordt gestreden voor een plek in de finale om de landstitel. "We zijn een team waarover wordt gesproken. De clubs praten over ons dat we in de gaten gehouden moet worden. Dat willen we."
En dan de titel? "We willen er voor gaan. We hebben uitgesproken dat we voor het kampioenschap gaan. Of het gaat lukken dat is een tweede. Laten we eerst voor die halve finale gaan", aldus Jonkers.
Eemland speelt komende zaterdag tegen Rotterdamse. Dat is de nummer zeven van de ereklasse.

Overlijden David Langelaan

De Amersfoorters werden bij de start van het seizoen nog opgeschrikt door een zeer trieste gebeurtenis. David Langelaan, speler van het tweede team van de Amersfoortse club., overleed eind september door een tragisch ongeluk. Zijn broer, Hugo Langelaan, speelt in het eerste. Hierdoor begonnen de Amersfoorters een week later aan de competitie.
Coach Allard Jonkers over de manier van omgaan met het overlijden van David Langelaan
"Dat was heel heftig en heel verdrietig", vertelt Jonkers. "Als coach had ik dit ook nog nooit meegemaakt. Vlak voordat het ongeluk plaats vond hebben een hoop jongens nog gezellig met hem een biertje gedronken. Er kwam een hoop emotie bij kijken binnen de club."
Het heeft de groep van Eemland dichterbij elkaar gebracht. "We hebben er veel over gepraat", zegt Jonkers. "Afgelopen weekend was de vader van David en Hugo aanwezig. David heeft in het verleden ook voor 't Gooi gespeeld, dus hij had een band met beide clubs."
Bij de duels tussen Eemland en 't Gooi zal er als eerbetoon na afloop de 'David-Cup' worden uitgereikt. "Bij de club die de wedstrijd wint komt de trofee te staan. Als nagedachtenis aan David. Het is een ingelijst shirt met zijn foto erbij. Uiteraard zullen er nog meer momenten waarbij we David zullen eren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.