Amateurvoetbal volgende week wellicht tijdens cruciaal WK-duel Oranje; clubs hopen duels te verplaatsen

Provincie Utrecht - Er doet zich volgende week mogelijk een unieke situatie voor in het Nederlandse amateurvoetbal. De kans bestaat dat het Nederlands elftal namelijk een WK-wedstrijd speelt op een zaterdagmiddag, wat zorgt voor een clash met veel amateurduels. De KNVB geeft clubs de ruimte om de wedstrijden te verplaatsen.
Mocht Oranje op het WK voetbal het laatste groepsduel tegen Qatar (dinsdag om 16.00 uur) winnen, dan is de kans groot dat het als winnaar van Groep A naar de achtste finale gaat. In dat geval komt Nederland op zaterdag 3 december om 16.00 uur in actie tegen de nummer twee van Groep A. Een scenario waar serieus rekening mee gehouden moet worden...

Botsing met Oranje

Dat levert problemen op voor diverse amateurclubs in de regio. In de top van het amateurvoetbal spelen Spakenburg, GVVV, Sportlust'46 en Eemdijk namelijk thuisduels, met 14.30 uur en 15.00 uur als aftraptijden. Die wedstrijden zijn dan tussen 16.15 en 17.00 uur klaar, wat betekent dat de slotfases botsen met het duel van het Nederlands elftal.
"Er komt dan natuurlijk geen hond kijken", klinkt het binnen Sportlust'46. Verwacht wordt dat veel publiek wegblijft bij het amateurvoetbal, om elders naar het Nederlands elftal te kijken. De Woerdense ploeg denkt eraan om de wedstrijd tegen RKAV Volendam naar 13.00 uur te verplaatsen, zodat daarna iedereen naar Oranje kan kijken in de kantine. De bezoekers uit Volendam moeten daarover nog ingelicht worden en daar dan akkoord mee gaan.

Nul op rekest voor Spakenburg en GVVV

Spakenburg had eerder al een verzoek ingediend bij Katwijk om de wedstrijd te vervroegen, maar die gingen daar niet mee akkoord. Ook GVVV stelde die vraag aan Barendrecht, maar ook die ploeg wilde dat niet. Omdat beide teams hun goedkeuring moeten geven, gaan de duels van Spakenburg en GVVV dus 'gewoon' van start op de originele starttijden.

Geplande thuisduels van regioclubs in top amateurvoetbal

3 december, 15.00 uur: Spakenburg - Katwijk (Tweede divisie)

3 december, 14.30 uur: GVVV - Barendrecht (Derde divisie)
3 december, 15.00 uur: Sportlust'46 - RKAV Volendam (Derde divisie)

3 december, 14.30 uur: Eemdijk - HZVV (Vierde divisie B)

Reactie KNVB

De KNVB liet weten dat al is nagedacht over dit scenario. De amateurclubs hebben onlangs al bericht gehad. "Wij gaan geen wedstrijden verplaatsen voor deze speeldag, maar we kunnen ons voorstellen dat jullie dit zelf wel proactief willen doen om niet te spelen tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal dit WK", klinkt het vanuit Zeist.
In de A-categorie van het amateurvoetbal (onder meer tweede divisie t/m vijfde klasse) mogen wedstrijden in onderling overleg verplaatst worden, mits beide ploegen en de KNVB akkoord zijn. In de B-categorie is er meer ruimte om duels te verplaatsen. Clubs kunnen zo bijvoorbeeld wedstrijden uit die categorie verplaatsen, om zo ruimte te maken voor een vroeger duel van het eerste.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.