Piepjonge trainer moet IJsselmeervogels vlot trekken: 'Geen moment getwijfeld'

Michael Weggemans in 2018, als interim-trainer van Huizen
Michael Weggemans in 2018, als interim-trainer van Huizen © Orange Pictures
Bunschoten - Zestien was hij, toen hij als keeper debuteerde in het eerste elftal van IJsselmeervogels. Vijftien jaar later is Michael Weggemans de interim-trainer die het zwalkende Vogels-schip in rustiger vaarwater moet loodsen. Hij is, in elk geval tot aan de winterstop, de opvolger van Gert Peter de Gunst, die afgelopen zaterdag na de 5-1 nederlaag tegen Scheveningen werd ontslagen. IJsselmeervogels staat na dat pak slaag zestiende in de tweede divisie, niet degraderen is het doel voor dit seizoen.
In augustus 2008 speelde IJsselmeervogels voor de districtsbeker uit tegen Omniworld, de voorloper van de huidige eerstedivisionist Almere City. "Roy Wesseling was hoofdtrainer, maar die was afwezig", herinnert Weggemans zich. "En toen heb ik mijn debuut gemaakt onder Henk van Zoeren, die trouwens nu al twee en een half jaar mijn assistent-trainer is bij de onder 23 en de onder 21. Die combinatie is fantastisch." De keepersloopbaan van Weggemans stokte na dat vroege debuut als gevolg van een ernstig scooterongeluk. Hij haalde zijn oude niveau niet meer, vertrok van IJsselmeervogels naar Zuidvogels en speelde ook nog even bij AH'78. Maar hij had zich toen al in het trainersleven gestort.
Michael Weggemans over zijn voetbal- en trainersverleden
Zijn trainersloopbaan begon bij Huizen. Weggemans werkte er, op verschillende niveaus, dertien seizoenen. Hij was in 2018 zelfs even hoofdtrainer bij de club waar hij ook als voetballer begon. "In de F11 kwamen we er al snel achter dat ik motorisch niet goed genoeg ingericht was om voetballer te worden." Weggemans werd daarom keeper, en dat ging zo goed dat IJsselmeervogels hem wegplukte. Bij die club keerde hij in 2020 terug, als trainer van de onder 23. "Ik ben eigenlijk al vanaf mijn zestiende trainer. En nu sta je ineens voor IJsselmeervogels 1."
We kwamen er al snel achter dat ik motorisch niet goed genoeg ingericht was om voetballer te worden
Michael Weggemans, interim-trainer IJsselmeervogels
Dat hij pas 31 is en daarmee een van de, of misschien wel de allerjongste hoofdtrainer in de geschiedenis van de tweede divisie, zegt Weggemans niet zoveel. "Leeftijd is een getal. Het is ondergeschikt, maar later misschien leuk om nog eens op terug te kijken."

Pittige uitdaging

Als -tijdelijke- hoofdtrainer van IJsselmeervogels valt Weggemans niet bepaald in een warm bad. De meest succesvolle amateurclub van Nederland staat zestiende in de tweede divisie. En de slechte prestaties van de hoofdmacht, die de laatste drie competitieduels verloor, leidden afgelopen weekend tot het ontslag van hoofdtrainer Gert Peter de Gunst. "De uitdaging is pittig, dat is zeker." Toch was er geen enkele twijfel toen de technische commissie hem benaderde. "Nee, geen enkele twijfel. Ik heb een groot deel van de wedstrijden van het eerste gezien en ik denk dat het een ploeg is met mogelijkheden. Ze staan niet waar ze horen te staan."
De Gunst en zijn assistent Ton Cornelissen zijn weg. Assistent Paulo Meijndershagen mocht wel blijven en clubman en oudgediende Ruud van de Geest is toegevoegd aan de staf. Dat er wat gaat veranderen bij IJsselmeervogels is duidelijk. Sterker nog, er móet wat veranderen, weet ook Weggemans.
Ik wil nog niks prijsgeven over de manier hoe we gaan spelen
Michael Weggemans
"Ik wil nog niks prijsgeven over de manier hoe we gaan spelen, dat hou ik nog even voor me." Weggemans had tot en met afgelopen weekend de onder 21 onder zijn hoede. In dat elftal spelen een aantal spelers die ook bij de A-selectie zitten. Gaat Weggemans verjongen met spelers die hij kent, om tot succes te komen? "Ik weet wat ze kunnen, maar ik ga eerst de aankomende trainingen eens goed naar de groep kijken waar de kwaliteiten liggen. En van daaruit gaan we kijken of er misschien jongens uit de onder 21 in de wedstrijdselectie komen."
De eerste wedstrijdselectie die Weggemans moet samenstellen heeft direct al een pittige opdracht: Quick Boys uit, een heuse klassieker in het amateurvoetbal. "Een mooier begin kan je niet hebben. We moeten de ploeg op scherp krijgen en we gaan er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."
Michael Weggemans over zijn klus bij de Vogels

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.