Boven en Schellekens winnen nationale veldrit Amersfoort: 'Snel en technisch parcours'

Tom Schellekens (winnaar 2022)
Tom Schellekens (winnaar 2022) © RTV Utrecht
Amersfoort - De 41ste editie van de nationale veldrit van Amersfoort heeft twee talentvolle winnaars opgeleverd. Bij de vrouwen was Kimberly Boven (19) de beste, terwijl bij de mannen haar leeftijdsgenoot Tom Schellekens de beste was.
Op een winters en mistig Zon en Schild-terrein werd vooral gekeken naar thuisfavoriete Isa Pieterse, de zus van toptalent Puck Pieterse. Zij kon echter geen gooi doen naar de overwinning bij de vrouwen.
De 19-jarige Kimberly Boven reed namelijk halverwege de wedstrijd weg uit een kopgroep en rondde haar solo succesvol af in Amersfoort. Achter haar sprintte Sera Gademan naar de tweede plek, voor Emma Brouwer uit Jaarsveld. Zij was daarmee de beste regiogenote bij de vrouwen.
Emma Brouwer was beste regiogenote: "Jammer genoeg net geen tweede"
Brouwer was niet ver verwijderd van de tweede plaats. "Dat was wel jammer, maar de tweede was echt sterker vandaag. In die eindsprint verzuurden mijn benen helemaal, dat was heel zwaar", zegt ze. "Ik ben heel blij met deze derde plek. Als je ook vierde kan worden, dan is het podium altijd leuk. Het was een snel en technisch parcours. Dat maakte het heel leuk."
Puck Pieterse, die zondag de Wereldbeker in Dublin rijdt, voorspelde dat haar zus Isa wel eens kon gaan winnen in 'hun' Amersfoort. "Helaas niet, ze waren me net iets te snel af", lachte Isa. "Ik merkte op de lange stukken dat ze echt heel hard door trokken, dus ik heb flink afgezien. Je moet steeds aanzetten na de bochten en daar word je wel moe van."
Isa Pieterse: "Het was heel zwaar op de lange stukken"

Kettingproblemen hinderen Schellekens niet

Bij de mannen was de 19-jarige Tom Schellekens een klasse apart. Al in de tweede ronde nam hij het commando over in Zon en Schild en de renner uit Schijndel stond zijn koppositie niet meer af. Hij wist Bart Kortleve achter zich te houden, ondanks meerdere kettingproblemen. Twan van der Drift leek derde te worden, maar hij werd in de slotfase nog gepasseerd door Rens Teunissen van Manen.
"In de laatste vier rondes had ik vier keer mijn ketting eraf", erkende Schellekens na afloop. "Het werd nog even spannend, maar ik kon het gat gelukkig vasthouden. Als fietsenmaker kreeg ik hem er snel op. Het was best hobbelig hier en dan kan de ketting er wel af stuiteren. Ik vind dit een heel mooi rondje en er zit van alles in."
Tom Schellekens: "Reed 4 keer mijn ketting eraf, dat werd spannend"
Thuisrijder James Potter zag veel toeschouwers langs de kant staan in Amersfoort. "Bijna iedereen hier uit de buurt kent mij wel, dat is wel leuk", vertelt hij. "Ik wilde hier heel graag winnen en nam de kop over in de eerste ronde, toen reed ik mijn ketting helemaal vast. Ik moest stoppen en toen kwam iedereen voorbij. Ik kwam nog wel in mijn ritme en ben nog wel blij, maar het was niet het resultaat waar ik op had gehoopt."
De nationale veldrit van Amersfoort was dit jaar toe aan de 41ste editie, nadat de cross in 2020 en 2021 niet kon doorgaan. Boven en Schellekens zijn de opvolgers van Puck Pieterse en Kyle Agterberg, die in 2019 de laatste edities wonnen.
Amersfoorter James Potter: "Meer publiek dan normaal, dat is extra leuk"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.