Uytdehaage snapt kritiek van coach Femke Bol op NOC*NSF-verkiezing: 'Deze manier van stemmen afschaffen'

© Fotostudio Red Green Blue
Amersfoort, Utrecht - De NOC*NSF-verkiezing van de sportman en -vrouw van het jaar moet op een andere manier ingericht worden. Dat zegt Jochem Uytdehaage, na de kritiek van atletiekcoach Laurent Meuwly op de nominaties voor 2022. Meuwly, coach van de Amersfoortse atlete Femke Bol, is woedend dat zijn pupil niet bij de drie genomineerden zit. De Utrechtse oud-schaatser begrijpt de woede van Meuwly.
Bol stond wel op de longlist, maar ze haalde de laatste drie niet. Drievoudig olympisch kampioene schaatsen Irene Schouten, tweevoudig olympische kampioene shorttrack Suzanne Schulting en wereldkampioene wielrennen Annemiek van Vleuten zijn wel genomineerd. Bol veroverde dit jaar drie Europese titels, won zilver op de 400 meter horden op de wereldkampioenschappen en werd gekozen tot Europees atlete van het jaar. Meuwly vindt het een slechte zaak dat schaatsen zoveel hoger wordt gewaardeerd dan atletiek. "Bij schaatsen deden 27 landen mee aan de laatste Olympische Spelen, bij atletiek meer dan 200!"
Het was misschien wel slim geweest om vier in plaats van drie sportvrouwen te nomineren
Jochem Uytdehaage
"Ik snap zijn commentaar als het gaat over de grootte van de sport", zegt Uytdehaage. "Maar toch, gevoelsmatig sla ik Olympische medailles hoger aan dan Europese titels." Tegelijkertijd erkent de sportman van het jaar van 2002 dat bij een dergelijke verkiezing altijd appels met peren vergeleken worden. "De jury kan het nooit goed doen, maar in dit geval was het misschien wel slim geweest om vier in plaats van drie sportvrouwen te nomineren."

Op de schop

"Je moet deze manier van stemmen afschaffen", stelt Uytdehaage. "Je zou kunnen werken met twee stemrondes. Uit een door de jury gemaakte selectie kiezen de topsporters, en eventueel het publiek, drie kandidaten. Uit die drie wordt dan tijdens het gala de winnaar gekozen. Ik denk dat sporters dan ook veel bewuster nadenken over hun keuze. Nu is het toch vaak: 'Oh, die vind ik wel leuk'", aldus de voormalig schaatskampioen. "Met de huidige technieken is een andere manier van stemmen heel goed mogelijk."
Uytdehaage waarschuwt er ook voor dat stemmers zich wel bewust moeten zijn waar het om gaat. "We moeten naar de inhoud blijven kijken. De keuze moet gemaakt worden op basis van sportprestaties, niet op basis van wie het het best doet op social media."

Jochems keus

Op de vraag wie van de drie genomineerde sportvrouwen wat hem betreft moet winnen lijkt Uytdehaage te twijfelen tussen Schulting en Van Vleuten. "Suzanne Schulting heeft voor haar twee gouden medailles veel meer races moeten rijden dan Irene Schouten voor haar drie gouden medailles, in een sport die veel onvoorspelbaarder is", zegt hij. "En Annemiek van Vleuten is wereldkampioen en heeft de drie grote rondes gewonnen."
De winnaars van de sportverkiezing worden bekend gemaakt tijdens het NOC*NSF Sportgala, op 21 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.