FC Utrecht hervat competitie na roerige weken: 'Feyenoord moet niet het idee hebben dat hier iets te halen valt'

© FCUtrecht.nl
Utrecht - FC Utrecht hervat zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Dat gebeurt na een roerige WK-break, waarin de club totaal onverwacht met een trainerswissel te maken kreeg. Michael Silberbauer is de nieuwe baas in de Galgenwaard, als opvolger van de opgestapte Henk Fraser.
Bij zijn debuut als hoofdcoach kan de Deen nog geen beroep doen op Bart Ramselaar, Tommy St. Jago, Django Warmerdam en Nick Viergever. Zij zitten in de slotfase van een revalidatie. Doelman Vasilis Barkas, die de oefenduels aan het einde van de winterstop miste door een blessure, is er wel weer bij. Bij koploper Feyenoord ontbreekt behalve de geblesseerde Utrechter Quinten Timber ook centrumverdediger Gernot Trauner. Timbers vervanger Mats Wieffer viel bovendien tijdens de vrijdagtraining geblesseerd uit. Hij is een twijfelgeval.
"Dat zijn vaste waarden bij Feyenoord, dus voor ons kan het goed zijn dat die vastigheden eruit zijn", zegt Jens Toornstra, die aan het begin van dit seizoen de overstap maakte van Feyenoord naar de Galgenwaard. Vorig jaar stond de middenvelder in de Galgenwaard tegenover een ontketend FC Utrecht, dat Feyenoord toen met 3-1 versloeg. "Zo'n wedstrijd wil je spelen ja", zegt Toornstra. "Dat Feyenoord niet het idee heeft dat er hier iets te halen valt."
Jens Toornstra gaat tegen zijn oude club spelen
Met Feyenoord komt de koploper van de eredivisie naar de Galgenwaard. Een pittige herstart voor de ploeg van aanvoerder Mark van der Maarel. "Zij staan niet voor niets op de eerste plek, maar wij hebben een mooie selectie en dus hebben we kans." Maar daar is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden, stelt Toornstra. "We moeten heel veel energie in de wedstrijd steken, dat doen zij ook."

Silberbauers ideeën vertalen naar het veld

“Hij legt de lat hoog", zegt Van der Maarel, die als beginnend prof bij FC Utrecht nog samenspeelde met Silberbauer over de nieuwe trainer. "Destijds keek ik tegen hem op, nu is de afstand veel kleiner geworden." In februari 2010 stonden Silberbauer en Van der Maarel samen op het veld tegen Feyenoord. Het werd 0-0. De captain heeft er geen herinneringen aan. "Ik hou dat niet allemaal meer bij, vroeger deed ik dat wel", zegt Van der Maarel.
Met Silberbauer in plaats van Fraser gaat er hoe dan ook iets veranderen bij FC Utrecht. "Ik hoop niet zoveel", zegt Jens Toornstra. "Dat zou betekenen dat ik blijf spelen."
"Elke trainer heeft zijn eigen visie, er gaat wel wat veranderen", zegt de aanvoerder over zijn nieuwe trainer. "Ik denk we vanuit een verdedigende organisatie met iets meer provocatieve press gaan spelen. We zullen iets meer proberen te creëren." Maar dat proces heeft tijd nodig, stelt Toornstra. "We zijn er nu een week mee bezig. We proberen dat te vertalen naar het veld. In de oefenwedstrijd tegen RKC gingen een aantal dingen goed. Ik hoop dat we dat door kunnen trekken."
Mark van der Maarel over de eerste week onder Silberbauer
FC Utrecht zat voor de winterstop in een goede flow. De laatste vier duels werden gewonnen, waardoor de ploeg nu zevende staat, op slechts negen punten van koploper Feyenoord. De vraag is of die flow er na de onderbreking van twee maanden nog steeds is. "Het was een hele lange pauze, dat was voor iedereen wennen", zegt Jens Toornstra. Je moet blijven benoemen dat je die resultaten hebt gehaald", zegt Van der Maarel. "Je moet blijven zeggen dat je er fantastisch voorstaat en dat alles openligt."

Te gast in Een Berg Sport

Michael Silberbauer zelf was vrijdagmiddag te gast in Een Berg Sport bij RTV Utrecht. In die uitzending vertelt hij onder meer hoe belangrijk Utrecht voor hem is:"Mijn tweede thuis na Denemarken." Ook gaat hij in op zijn vertrek bij de club, in 2011. "Ik was destijds graag gebleven, maar we kwamen er niet uit." De gehele uitzending is hieronder te zien.
Michael Silberbauer in Een Berg Sport

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.