Spakenburg voelt zich niet kansloos tegen FC Groningen: 'Maar ik zou de boerderij er niet op zetten'

Twee jaar geleden schakelde Spakenburg de profs van FC Dordrecht uit
Twee jaar geleden schakelde Spakenburg de profs van FC Dordrecht uit © Theo Hartog
Groningen - In de tweede ronde van de KNVB beker neemt Spakenburg het donderdagavond op tegen FC Groningen. De tweededivisionist reist daarvoor af naar de Euroborg. Het is een duel tussen de nummer 15 van de eredivisie en de nummer 7 van de tweede divisie. FC Groningen rekende in de eerste ronde af met FC Dordrecht. Spakenburg versloeg TEC uit Tiel.
Onder leiding van trainer Chris de Graaf bereidde de selectie van Spakenburg zich de afgelopen dagen in Spanje voor op het bekertreffen tegen de Groningse profs. Tijdens dat trainingskamp werd een oefenduel tegen derdedivisionist TOGB met 4-0 gewonnen. "We hebben een geweldig trainingskamp gehad. De wedstrijd tegen TOGB was heel goed en qua teambuilding was het ook prima", stelt De Graaf, die over een nagenoeg fitte selectie kan beschikken.
Spakenburg bekerde in totaal 36 keer tegen een profclub. Zeven keer werd gewonnen. "Maar hoe vaak was dat tegen een eredivisieclub?", vraagt Chris de Graaf zich af. Het antwoord is: nooit. Spakenburg boekte bovendien nog nooit een zege op een profclub in een uitwedstrijd. "Maar voor alles moet een eerste keer zijn. Dus daar gaan we voor", zegt De Graaf. De vorige keer dat de Blauwen FC Groningen ontmoetten, in 1983, ging Spakenburg op eigen veld met 4-1 onderuit. Onder meer Ron Jans en de latere DOVO-trainer Rob McDonald scoorden toen voor FC Groningen, Ben te Brake maakte de enige Spakenburg-treffer.
Chris de Graaf: uitgaan van eigen kracht
Spakenburg is donderdag uiteraard de underdog, maar zeker niet kansloos. FC Groningen steekt bepaald niet in grootse vorm. Uit de laatste vier competitieduels werd slechts één punt gepakt. Afgelopen zondag ging de ploeg van voormalig FC Utrechtspeler Dennis van der Ree met 1-0 onderuit bij Excelsior. In eigen huis won FC Groningen dit seizoen maar twee van de zeven duels, waaronder dan weer wel de wedstrijd tegen PSV. Maar De Graaf kent de krachtsverschillen tussen profs en topamateurs. "Ik herinner me onze bekerwedstrijd tegen Telstar. Daar was ik al onder de indruk van het hoge tempo. En ik sla Groningen iets hoger aan dan Telstar", stelt De Graaf, die twee jaar geleden pas in de verlenging moest buigen voor de eerstedivisionist uit Velsen. "Dus het zal een hele zware pot worden."

Vlak in plaats van Damen

Maar, het is ook beker. In Engeland ging Aston Villa, uit de Premier League, deze week in eigen huis met 2-1 onderuit tegen het drie divisies lager spelende Stevenage. "Ik teken gelijk voor dat scenario", zegt De Graaf. "En we hebben daar ook een plan voor. Dat proberen we zo goed mogelijk uit te voeren." Wat dat plan is legt de Spakenburg-trainer niet gedetailleerd uit. "Maar we gaan uit van onze eigen kracht. Het is niet zo dat ik er niet in geloof. Maar je moet ook realistisch zijn, uit in de Euroborg wordt het heel zwaar. Ik zou de boerderij er niet op zetten als ik advies mocht geven." De Graaf laat wel weten dat, net als bij eerdere bekerduels, tweede doelman Dion Vlak de plaats inneemt van Alessandro Damen, die in de competitie de vaste doelman is.
FC Groningen is natuurlijk de grote favoriet, maar heeft ook zwakke plekken waar Spakenburg van moet proberen te profiteren. Een gevaar dat de favoriet altijd op de loer ligt is daarbij onderschatting van de tegenstander. "Het lijkt me sterk dat zij ons onderschatten", zegt De Graaf. "Volgens mij zitten zij niet in een fase waarin ze Spakenburg even hooghartig tegemoet kunnen treden." Mocht dat toch gebeuren en mocht Spakenburg stunten, dan is De Graaf optimaal voorbereid. "Morgen gaan we het lijstje van strafschoppennemers maken. En als het zover komt, dan gaan we door ook!"
FC Groningen - Spakenburg begint donderdag om 20.00 uur en is, net als Blauw Geel'38 - FC Utrecht, live te volgen op Radio M Utrecht. De wedstrijd staat onder leiding van WK-scheidsrechter Danny Makkelie.

Behalve tegen Spakenburg speelde FC Groningen in de KNVB nóg vijf keer tegen een amateurclub uit de provincie Utrecht. Vier van die duels eindigden in een zege voor de profs. In 1978 en 2007 werd IJsselmeervogels verslagen, GVVV werd in 2013 uitgeschakeld door FC Groningen en in 2017 verloor Hercules van de Groningse profs.

In 1974 verloor -toen nog eerstedivisionist- FC Groningen met 2-1 van IJsselmeervogels. Jan Zwaan en Jan Vedder scoorden voor de Vogels, Bjarne Jensen voor FC Groningen. IJsselmeervogels bereikte dat seizoen de halve finale..

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.