Bekerstunt amateurs Spakenburg tegen eredivisionist FC Groningen: 'Tactisch fantastisch gespeeld'

© Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg - Spakenburg heeft voor een daverende verrassing gezorgd door uit bij FC Groningen met 2-3 te winnen. De tweededivisionist kwalificeert zich daarmee voor de laatste 16 van de KNVB-beker. Voor Groningen, dat twee divisies hoger speelt, zit het toernooi erop.
De hoogtepunten van FC Groningen - Spakenburg en Blauw Geel '38 - FC Utrecht
De Bunschoters waren donderdagavond vanaf het begin van de wedstrijd de betere ploeg in de Euroborg. Na tien minuten maakte middenvelder Youri Koelewijn de openingstreffer. Na een halfuur spelen kreeg Spakenburg een penalty na een overtreding op Nick Verhagen, die werd benut door spits Floris van der Linden.
Floris van der Linden: 'We hebben iets heel moois gedaan'

Tweede helft

FC Groningen-trainer Dennis van der Ree greep in de rust in door drie wissels door te voeren. Dat zette aanvankelijk geen zoden aan de dijk. Van der Linden leek de wedstrijd op slot te gooien door 0-3 te maken. Opnieuw scoorde de aanvoerder uit een strafschop, nu na een overtreding op Vince Gino Dekker. "Je kan dit van te voren uittekenen, maar dan gelooft niemand het. Je staat na 70 minuten gewoon met 3-0 voor tegen FC Groningen," reageert Van der Linden uitzinnig, "Daarna dreigt het nog even te knakken. Maar dat gebeurde niet. Dit is zo knap. Dat vergeet je niet meer."
Maar toen stond invaller Damil Dankerlui op namens FC Groningen. Hij scoorde in zowel de 77e als de 84e minuut, waardoor het verschil werd teruggebracht tot één goal en FC Groningen er een flink slotoffensief uit perste. In de zeven minuten blessuretijd raakte Groningen-spits Ricardo Pepi nog een keer de paal. Maar uiteindelijk hielden de Spakenburgers stand.
Koos Werkman was de gelukkigste Groninger van allemaal
Koos Werkman was de enige gelukkige Groninger. "En mijn vader ook", reageert de Groninger in Spakenburgse dienst, "Ik weet niet of dit ooit eerder is gebeurd dat we een eredivisionist uitschakelde. In ieder geval nog nooit in een uitwedstrijd. Nu gaan we feestvieren."
Nick Verhagen: 'Ik dacht dat ik alles al had meegemaakt'
Het duel werd in de tweede helft nog even kort stilgelegd nadat iemand uit het publiek een voorwerp gooide dat terechtkwam op een Spakenburg-speler.

Historische wedstrijd

Het is de eerste keer ooit dat Spakenburg een eredivisieclub verslaat in het bekertoernooi. Ook is het de eerste keer dat de ploeg van trainer Chris de Graaf een profclub verslaat in een uitwedstrijd. "Voor alles moet een eerste keer zijn", zei De Graaf voorafgaand aan de wedstrijd. De amateurvoetballers gingen voor de wedstrijd tegen Groningen op trainingskamp naar Spanje.
Chris de Graaf: 'Is gelukt om er een leuke wedstrijd van te maken, toch?'
Juichende Spakenburg-fans in de Euroborg.
Juichende Spakenburg-fans in de Euroborg. © Orange Pictures

Crisis bij FC Groningen

Spakenburg gaat samen met FC Utrecht de koker in de voor de loting van de achtste finales. De nederlaag is voor FC Groningen een nieuw dieptepunt in de sportieve malaise waar de club zich in bevindt. De ploeg staat vijftiende in de eredivisie en moet vrezen voor degradatie. In november werd trainer Frank Wormuth ontslagen. Dennis van der Ree is begin dit jaar aangesteld als interim-trainer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.