Spakenburg-trainer Chris de Graaf in Een Berg Sport: 'Weinig geslapen, maar energie zat!'

© RTV Utrecht, Dirk Steenaart
Bunschoten-Spakenburg/Utrecht - In Een Berg Sport blikken we terug op de bekerstunt van Spakenburg. Te gast is de trainer van de Blauwen, Chris de Graaf. "Ik heb niet heel veel geslapen, maar na zo'n avond heb ik energie zat!"
De Graaf was al twee keer interim-trainer van Spakenburg. Eerst twee duels na het vertrek van John de Wolf. Daarna een half seizoen nadat Eric Meijers was ontslagen. Sinds november is hij écht hoofdtrainer, als opvolger van de opgestapte Patrick Loenen. "Voor mij is dit een hoogtepunt als coach. Als speler heb ik niet alles eruit gehaald, maar ik ben vrij ambitieus. Dus ik probeer nu als trainer die ambities waar te maken."
Het Spakenburgse succes in Groningen kwam mede door de gedurfde tactiek die De Graaf had uitgestippeld. Terwijl de underdog zich normaal gesproken ingraaft rond de eigen zestien, durfde Spakenburg FC Groningen op de eigen helft af te jagen. "Ik ben mijn hele leven een groot fan van Cruijff. Die zegt: als je ten onder gaat, moet je dat doen met je eigen visie. Dat moet je uitstralen. Anders vind ik het niet leuk." Maar De Graaf weet ook dat een dergelijk strijdplan valt of staat met de vraag of de spelers het durven uit te voeren. "Als we de eerste vijftien minuten drie keer volledig overhoop worden gelopen, gaan ze echt wel achteruit."
De Spakenburg-trainer nam de wedstrijd in Groningen ook uiterst serieus, en wilde randzaken bij zijn spelers weghouden. "ESPN wilde mee in de bus, maar dat heb ik afgehouden", vertelt De Graaf. "Wij gaan niet op schoolreisje naar Walibi! We willen een wedstrijd winnen."
En dat deed Spakenburg, waarmee de club geschiedenis schreef. Maar weinig amateurclubs zijn er ooit in geslaagd om in de KNVB beker een uitwedstrijd tegen een eredivisieclub te winnen.
Uiteraard gaat het ook nog over FC Utrecht - Feyenoord, in de Ode van Korneel en de analyse van Gert Kruys, en wordt er vooruitgeblikt op Go Ahead Eagles - FC Utrecht.
Kijk hier de hele uitzending.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.