Lorena Wiebes: 'Niet alleen meer zelf winnen, ook anderen helpen om betere wielrenner te worden'

Lorena Wiebes wint de Europese titel van 2022
Lorena Wiebes wint de Europese titel van 2022 © Orange Pictures
Mijdrecht - Wielrenster Lorena Wiebes denkt niet dat ze bij haar nieuwe ploeg SD Worx het aantal overwinningen, liefst 23, overtreft waarmee ze vorig jaar afscheid nam van Team DSM. De 23-jarige sprintster uit Mijdrecht komt in een team waarin het niet alleen om haar draait. "Het is ook goed als anderen winnen, zeker als ik daarbij kan helpen en mezelf zo verder ontwikkel", zei ze in Antwerpen bij de presentatie van het Nederlandse topteam.
Wiebes kon overstappen omdat ze een clausule in haar nog doorlopende contract had. SD Worx had veel geld over voor de regerend Europees kampioen die in een paar jaar al 59 overwinningen bijeen fietste. "Ik heb me hier meteen thuis gevoeld. De trainingskampen verliepen goed en het is leuk om weer met Demi Vollering en Femke Markus in een ploeg te rijden." Ze kent beide rensters nog uit de tijd dat ze een aanstormend talent was bij Parkhotel Valkenburg.

Gold Race en Vlaanderen

In het statige Koninklijk Museum voor Schone Kunsten vertelde Wiebes over haar ambities. Die liggen in de eerste plaats op het winnen van massasprints, haar specialiteit waarin ze, mits goed gebracht, haast onklopbaar lijkt. Bij DSM was Charlotte Kool vaak haar lead-out, de laatste renster die haar op gang helpt en zo lang mogelijk uit de wind houdt. "Bij SD Worx zal dat Barbara Guarischi zijn. Ze is superervaren en ik heb veel vertrouwen in haar. We hebben er tijdens onze trainingskampen in Spanje ook hard aan gewerkt."
Het resultaat moet zichtbaar zijn in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, kortweg UAE Tour, die op 9 februari begint. Gent-Wevelgem is een andere wedstrijd in het voorjaar waarop Wiebes haar zinnen heeft gezet.
Voor de langere termijn mikt ze ook op koersen als de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen. "Voor dit jaar zijn dat soort wedstrijden geen doel. De focus ligt op de sprint, maar door in die zware koersen anderen te helpen kan ik een betere wielrenster worden."
Over de invulling van haar programma kon Wiebes nog niet veel zeggen. Wel dat ze opnieuw mogelijkheden op ritzeges ziet in de Tour de France. "Het algemeen klassement zal ons hoofddoel zijn, maar ik denk dat je dat wel kunt combineren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.