Brinkman en Janssen slaan Nederlandse hockeyers naar recordzege op WK

Thierry Brinkman op archiefbeeld
Thierry Brinkman op archiefbeeld © Orange Pictures
Bilthoven/Utrecht - De Nederlandse hockeyers hebben zich met speels gemak geplaatst voor de kwartfinales van het WK in India. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee won de laatste groepswedstrijd tegen Chili met maar liefst 14-0, een nieuw WK-record. Kampong-speler Jip Janssen en Thierry Brinkman uit Bilthoven tekenden allebei voor vier treffers.
Oranje, dat de eerste twee wedstrijden tegen Maleisië en Nieuw-Zeeland al met 4-0 had gewonnen, gaat met 9 punten als poulewinnaar door. Maleisië pakte 6 punten, 3 punten meer dan Nieuw-Zeeland. Chili eindigde als laatste met 0 punten.
Het oude WK-record was in handen van Australië, dat op het WK van 2010 met 12-0 te sterk was voor Zuid-Afrika. Nederland leek tegen Chili aanvankelijk niet in de buurt te komen. Na het eerste kwart stond het nog maar 1-0 dankzij een strafcorner van Janssen. Kampong-speler Derck de Vilder verdubbelde in het tweede kwart de score, waarna het hek van de dam was. Thijs van Dam, Thierry Brinkman en opnieuw Janssen zorgden voor een 5-0-ruststand.
Brinkman tekende in het derde kwart voor de 6-0 en Janssen maakte even later zijn derde doelpunt. Een voorzet van Terrance Pieters werd via een verdediger binnengewerkt voor de 8-0. Dankzij Brinkman, Justen Blok en Janssen eindigde het derde kwart met een 11-0-voorsprong. Via Koen Bijen, Teun Beins en de vierde van Brinkman werd de score verder opgevoerd.

Vreugdaferelen

De 10-0 van Blok zorgde voor vreugdetaferelen, ook omdat de verdediger nog niet had gescoord in India. "Mooi dat hij uiteindelijk viel", keek Blok terug bij Ziggo Sport. "Ik was blij en iedereen kwam naar me toe. Als verdediger is je eerste taak de boel achterin dichthouden en de middenvelders de kans geven om hun ding te doen."
"We hebben nu drie keer de 'nul' gehouden, dat begint bij de jongens voorin die druk zetten en meters maken. Je doet het met z’n allen. Nu hebben we vijf dagen geen wedstrijd, dus misschien kunnen we een beetje ontspannen, maar de coach kennende zullen we wel volle bak doorgaan met trainingen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.