Sean Klaiber vindt FC Utrecht wèl fit: 'Deze intensiteit houdt geen enkele ploeg 90 minuten vol'

© Orange Pictures
Utrecht - Is de selectie van FC Utrecht fit genoeg? Die vraag stelden commentator René van den Berg en analist Gert Kruys hardop, na de wedstrijden tegen Feyenoord en Go Ahead Eagles. In beide duels raakte FC Utrecht in de laatste fase de controle kwijt, en in beide duels viel in de slotfase de gelijkmaker.
"Wij spelen nu met een hogere intensiteit en dat vergt veel van je lichaam", zegt Sean Klaiber. "Daarom heb je ook heel het team nodig. Want 90 minuten lang druk houden, dat houdt geen enkel team vol. Daarin moeten de wissels ook energie leveren, en dat ging in mijn ogen tegen Go Ahead verkeerd."
Sean Klaiber: 'Hogere intensiteit vergt veel van je lichaam'
Klaiber doelt daarmee niet alleen op de late gelijkmaker. "We bleven teveel achteruit lopen, en dan dwing je het niet af om de 3-1 te scoren en hun van de goal af te houden. We kwamen niet meer in de duels, en lieten hun maar komen. Het was wachten op de tegengoal."
Trainer Michael Silberbauer denkt ook niet dat het gebrek aan fitheid de oorzaak was van het puntenverlies in Deventer. "Die vragen komen altijd als je een late tegengoal krijgt. Als het een ander resultaat was geweest, hadden ze dat niet gezegd."

Doodspelen

Maar de analyse dat de FC Utrecht niet fit zou zijn, die bestrijdt de rechtsback. "Wij staan er redelijk goed op. Je kunt het aan alle topteams gaan vragen, die hebben ook moeite om 90 minuten vol druk te zetten." Klaiber erkent echter ook dat de intensiteit die Michael Silberbauer vraagt, fysiek meer van de spelers vergt. "Maar daar werken we aan. Dat komt ook goed."
Toch was het gebrek aan fitheid volgens Klaiber niet de oorzaak van de late 2-2 van Go Ahead. "Je moet zo'n wedstrijd gewoon doodspelen. Het maakt niet uit hoe je de punten pakt, als je maar wint. Een keertje neervallen, overtredinkje maken op hun helft, dat soort dingen. We moeten leren de punten heel zakelijk mee naar Utrecht te nemen."

Twente

Zondag wacht de uitwedstrijd tegen FC Twente. Het is nog onzeker of Jens Toornstra, die zondag geblesseerd uitviel, mee kan doen. Ook Sander van de Streek is een twijfelgeval voor het duel in Enschede. Hij raakte woensdag op de training geblesseerd.
Silberbauer: 'Het is goed dat er concurrentie is'
"Twente is een hele goede ploeg. Ze zitten in een goeie fase en hebben al een tijd niet verloren", zegt Silberbauer over de wedstrijd van zondag. "Maar dat gold ook voor Feyenoord en Go Ahead. En het maakt niet uit tegen wie we spelen, we moeten naar onszelf kijken."
Of hij behalve eventueel voor Toornstra en Van de Streek nog meer wijzigingen in de basiself doorvoert, wil de Utrecht-trainer nog niet zeggen. Hij zegt zelfs niet of de uitblinker van zondag, Amin Younes, weer mag starten. "Ik heb daar nog niets over besloten. Ze trainen goed allemaal. Amin deed het goed, maar Othman Boussaid, die op de bank begon, deed het ook goed. Het is goed dat er concurrentie is."
Bij FC Twente ontbreken zondag Michal Sadílek en voormalig FC Utrecht-speler Wout Brama. Beide middenvelders zijn onvoldoende fit om tegen FC Utrecht aan te treden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.