Dik pak sneeuw zet streep door eerste schaatsmarathon Weissensee

© Orange Pictures
Eemdijk - De marathonschaatsers kunnen donderdag niet hun eerste wedstrijd op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee rijden. De organisatie schrapte de zogeheten Aart Koopmans Memorial omdat er een laag sneeuw van 40 centimeter op het ijs ligt. Uit onze regio behoorde de familie Hoolwerf, in de persoon van Willem, Evert en Bart, uit Eemdijk tot de kanshebbers.
In februari 2020 is voor het laatst een wedstrijd gereden op het Oostenrijkse bergmeer. De meeste schaatsers uit de topdivisies bij de mannen en de vrouwen en de beloften zijn al enkele dagen bij de Weissensee en stonden te popelen om daar weer te racen.
"De massa van de sneeuw drukt zwaar op de ijsvloer, waardoor langs de zijkanten water omhoog komt en de ijslaag instabiel wordt’’, zegt Toine Doreleijers, voorzitter van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee.
De dikte van de ijsvloer bedraagt momenteel 15 tot 21 centimeter en dat is minder dan gebruikelijk. "Het betekent dat onze ijsmeester Norbert Jank niet met zware apparatuur het ijs op kan. Maar dat is wel nodig om de baan sneeuwvrij te maken met de breedte die nodig is voor een peloton. Daarom hadden we op dit moment geen andere keuze dan de wedstrijd te schrappen, iets wat we een dag eerder ook al met de grote toertocht hebben moeten doen. Dat is vreselijk, als je die boodschap moet brengen aan die mensen."

Nog drie wedstrijden in het verschiet

Voor het marathonpeloton staan nog drie wedstrijden in de Grand Prix op natuurijs op het programma, op zaterdag, maandag en woensdag. Doreleijers kan niet zeggen of die wél worden gereden. "We hebben echt meer kou nodig, en die komt er zeker aan. Wellicht kunnen we daardoor morgen de baan prepareren. We bekijken het elke twaalf uur.’’

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.