Honkballer Robberse (21) krijgt unieke kans bij Major League-team: 'Betekent dat hij er heel dichtbij zit'

Woudenberg - Sem Robberse staat al meerdere jaren bekend als een groot honkbaltalent. Nu krijgt de 21-jarige Woudenberger een unieke kans. De pitcher mag zich tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen, de zogenoemde Spring Training, laten zien bij de hoofdmacht van Major League-team Toronto Blue Jays.
Je moet echt wel iets kunnen wil je daar terecht komen
Ferenc Jongejan, voormalig honkballer Oranje
"Het betekent in ieder geval dat hij bij de Blue Jays hoog staat aangeschreven", zegt oud-honkballer Ferenc Jongejan over de kans die Robberse krijgt. De Houtenaar, tegenwoordig de bondscoach van het Nederlands softballteam, speelde zelf ooit één oefenwedstrijd voor MLB-team Chicago Cubs. "De hoofdcoach van het eerste team wil hem dus in actie zien."
Een team uit de MLB mag 25 spelers inschrijven met daarbij 15 reserves. Daartoe behoort Robberse nog niet. "Maar het feit dat hij mag meedoen aan de voorbereiding betekent dat hij er heel dichtbij zit. Als hij het goed doet kan hij zomaar op zo'n lijst gezet worden."
Ferenc Jongejan over honkbaltalent Sem Robberse: 'Dat hij die officiële uitnodiging heeft zegt wel iets’

Spring Training

Zo'n 20 jaar geleden mocht Jongejan bij de Chicago Cubs zich laten zien. "Ik stond niet op de officiële lijst van de Spring Training, maar ik werd af en toe ingevlogen bij de oefenwedstrijden." Jongejan mocht met de Cubs acht keer op pad waarbij hij in één duel, tegen de San Diego Padres ook daadwerkelijk mocht gooien. "Bij Sem is het wat officiëler nu. Dat hij die officiële uitnodiging heeft zegt wel iets."
"Het is vaak een voorbereiding van een week of zes, daarna spelen ze heel veel oefenwedstrijden. De managers gebruiken die wedstrijden om zoveel mogelijk spelers te zien. Dus de kans is er dat Sem ook daadwerkelijk gaat gooien tegen teams uit de Major League."
Volgens de oud-Oranje international moet Robberse in ieder geval genieten. "Hij kan zich laten zien op het allerhoogste podium. Wat daarna gebeurt zal de toekomst uitwijzen", zegt Jongejan. "Je moet echt wel iets kunnen wil je daar terecht komen."

Robberse begon zijn honkballoopbaan bij Red Caps Leusden. Daarna vertrok hij naar het Utrechtse UVV. Via Scimitars en HCAW kwam hij bij Quick Amersfoort terecht.

In 2019 tekende de Woudenberger op rookie-niveau bij de Toronto Blue Jays, Een club uit Canada die is aangesloten bij de Amerikaanse MLB. Robberse heeft zich sindsdien via de verschillende niveaus omhoog gewerkt.

Talent van Robberse

"Hij doet het tot nu toe hartstikke goed. Hij is snel door de organisatie gegaan", aldus Jongejan. "Zijn ontwikkeling is linear. Ieder jaar bouwt die voort op de successen die hij ervoor had. Dat ziet zo'n organisatie natuurlijk ook. Hij produceert ook goede cijfers."
Jongejan is de laatste pitcher uit de provincie Utrecht die het zover wist te schoppen als Robberse nu doet. "Het is vanuit Nederland best wel moeilijk om in de Major League terecht te komen." Toch ziet Jongejan daarin een voordeel voor Robberse. "Er gaat in die wereld heel veel geld om. Sem is in principe een goedkope speler. Daar durven ze meer risico mee te nemen. Dat doen ze minder met een speler die miljoenen heeft gekost."
Maar dan rest de vraag hoe groot de kans is dat Robberse komend seizoen al zijn debuut gaat maken in de MLB. "Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van andere spelers, hoe het team het gaat doen etc. Maar ik acht de kans zeker aanwezig dat hij of dit jaar of in de komende twee/drie jaar zijn kans krijgt in de MLB."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.