Alleen podium telt voor Scheperkamp en Dijs op NK afstanden

© Orange Pictures
Zeist - De eisen zijn simpel, tijdens het NK afstanden dat dit weekend in Heerenveen wordt gereden. Alleen de beste drie schaatsers per afstand komen in aanmerking voor een ticket voor het WK afstanden. Eemdijker Bart Hoolwerf is een uitzondering op die simpele regel.
Hoolwerf komt zondag in actie op de massa start en hoeft daar de bondscoach alleen maar te overtuigen van vormbehoud. De jongste van de schaatsende broers uit Eemdijk won dit seizoen al een wereldbekerwedstrijd op dat onderdeel, en werd ook al een keer derde. Normaal gesproken vertegenwoordigt hij samen met Jorrit Bergsma Nederland op het WK, dat begin maart in Heerenveen wordt gehouden.
Op de andere onderdelen moeten de schaatsers wel aan de eisen voldoen. Zelfs Merijn Scheperkamp, die eerder dit seizoen het EK sprint won. Hij start dit weekend op de 500, de 1000 en de 1500 meter. Op de 1500 meter is hij normaal gesproken kansloos voor een WK-ticket, maar de rijder van schaatsvereniging Zeist heeft al vaker voor verrassingen gezorgd.

Scheperkamp heeft nu niets aan titel

Zelfs op zijn favoriete 500 meter zal de regerend Europees kampioen sprint hij vol aan de bak moeten. Met Thomas Krol, Dai Dai N'tab, Hein Otterspeer en de aanstormende talenten Stefan Westenbroek, Joep Wennemars en Janno Botman is de concurrentie groot. Een andere serieuze concurrent, Kai Verbij, heeft zich met een blessure afgemeld voor het NK. Kjeld Nuis laat de 500 meter schieten.
Op de 1.000 meter komt behalve Scheperkamp ook Soester Wesly Dijs aan de start. De twee kunnen zich allebei plaatsen, maar ook hier is de concurrentie groot. Kjeld Nuis rijdt de kilometer wel, en ook Hein Otterspeer en Olympisch kampioen Thomas Krol zijn kandidaat voor het podium.

Dijs stuntte al op de 1.500 meter

© Orange Pictures
Op de 1.500 meter, waar Dijs en Scheperkamp ook beiden aan de start staan, valt Hein Otterspeer weg als concurrent. Maar Nuis en Krol zijn de nummers 1 en 2 van de laatste Olympische Spelen en Patrick Roest behoort op die afstand ook al jaren tot de wereldtop.
Wesly Dijs zal het beste uit zichzelf moeten halen, zoals hij dat ook deed in Calgary, waar hij begin december een wereldbekerwedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Een week later was de oude orde hersteld en werd de Soester tiende. Calgary was een uitschieter, en zo'n uitschieter zal hij dit weekend opnieuw nodig hebben.

Vrouwen

Bij de vrouwen komt uit onze provincie alleen Naomi van der Werff in actie op het NK afstanden. De schaatster uit Huis ter Heide rijdt de 1.500 meter. Zij zal zich niet plaatsen voor het WK standen.

Op de 500 meter, die vrijdagavond wordt gereden, rijdt Merijn Scherkamp in rit acht tegen Dai Dai N'tab. Er doen op die afstand twintig rijders mee. Naomi van der Werff rijdt vrijdag op de 1.500 meter in rit drie tegen Bente Kerkhoff.

De 1.500 meter voor Scheperkamp en Dijs staat voor zaterdag op het programma. Dat duo rijdt zondag de 1.000 meter. Die dag wordt ook de massa start met Bart Hoolwerf gereden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.