Live op Radio M: Spakenburg kan clubgeschiedenis schrijven

12 januari: juichende Spakenburg-fans in Groningen
12 januari: juichende Spakenburg-fans in Groningen © Orange Pictures
Bunschoten-Spakenburg - Spakenburg hoopt zich vanavond te plaatsen voor de kwartfinale van de KNVB beker. Om dat te bereiken moeten de Blauwen in eigen huis afrekenen met Katwijk, dat net als Spakenburg in de tweede divisie speelt. Spakenburg bereikte nog nooit de laatste acht van het bekertoernooi.
Spakenburg stuntte in de vorige ronde door in de Euroborg met 3-2 te winnen van FC Groningen. Dat een amateurclub een eredivisionist uit de beker kegelt is al uitzonderlijk, dat een amateurclub uit wint van een een eredivisieclub komt echt maar zelden voor. Uit onze provincie lukte dat IJsselmeervogels en GVVV, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de Vogels in 1975 gelijkspeelden tegen AZ'67, en pas na strafschoppen wonnen. GVVV won in 2011 wel binnen 90 minuten, met 3-0 van Excelsior.
Het Veenendaalse GVVV won in 2011 uit van Excelsior
Het Veenendaalse GVVV won in 2011 uit van Excelsior © Orange Pictures
Spakenburg-trainer Chris de Graaf heeft zin in de wedstrijd tegen Katwijk, maar zag ook dat zijn ploeg na de stunt in Groningen in de competitie geen wedstrijd meer won. Van Jong Sparta werd verloren, tegen Kozakken Boys en FC Lisse werd gelijk gespeeld. Toch is De Graaf niet ontevreden. "Jong Sparta spelen we de tweede helft helemaal de poppenkast in, maar we scoorden niet."
Spakenburg-trainer Chris de Graaf blikt vooruit op de bekerwedstrijd tegen Katwijk
De wedstrijd tegen Kozakken Boys vond de Spakenburg-coach 'niet zo'n goeie pot' met een terechte 1-1 uitslag. "En zaterdag tegen FC Lisse was ik niet ontevreden. We kwamen de afspraken goed na, maar het zat niet echt mee." Spakenburg maakte uiteindelijk een 2-0 achterstand goed en pakte met 2-2 een verdiend punt. "En ik denk dat we ook nog twee honderd procent kansen missen", stelt De Graaf, die gemakshalve even vergeet dat Lisse er al counterend ook nog wel één of twee had kunnen maken.
Chris de Graaf
Chris de Graaf © Orange Pictures
Tegen Katwijk zou ik het liefst iedere week spelen, zo mooi vind ik die wedstrijden
Spakenburg-trainer Chris de Graaf
De Graaf zei eerder dat Katwijk na IJsselmeervogels de grootste rivaal is in de competitie. "Dat is een gevoel, IJsselmeervogels hoef ik niet uit te leggen", zegt de Spakenburg-trainer, die het gevoel heeft dat Spakenburg meer verwantschap voelt met Katwijks dorpsgenoot Quick Boys, terwijl IJsselmeervogels van nature dichter tegen Katwijk aanschurkt. "Tegen Katwijk zou ik het liefst iedere week spelen, zo mooi vind ik die wedstrijden."
De rivaliteit tussen Spakenburg en Katwijk heeft de laatste jaren buiten het veld ook een aantal keren tot problemen geleid. Om die reden zijn er vanavond op de Westmaat geen Katwijk-supporters welkom. "Dat is doodzonde", zegt De Graaf. "Onze fans zouden ook balen als we daar niet heen mochten."

Amateurs in kwartfinale: geen zeldzaamheid

Wie er ook wint vanavond, het wordt de zesde keer in deze eeuw dat een amateurclub zich plaatst voor de kwartfinale van de KNVB beker. Eerder lukte dat Quick Boys, Noordwijk, GVVV, JVC Cuijk en VVSB. Quick Boys en Noordwijk kwamen, net als Katwijk, op weg naar de laatste acht geen enkele profclub tegen. GVVV, JVC Cuijk en Spakenburg schakelden wel minimaal één profclub uit.
VVSB bereikte in 2016 niet alleen de kwartfinale, maar won die ook. Uiteindelijk sneuvelde de ploeg uit Noordwijkerhout, die eerder Emmen en FC Den Bosch had uitgeschakeld, tegen FC Utrecht. VVSB is één van de twee amateurclubs die de halve finale bereikte. In 1975 lukte dat IJsselmeervogels, dat toen de profclubs SC Amersfoort, FC Groningen en AZ'67 uitschakelde. Uiteindelijk was FC Twente een maatje te groot.

Spakenburg - Katwijk begint vanavond om 20.00 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.